Громадяни України платитимуть податок за криптовалюту

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Законопроект про оподаткування криптовалют, поданий до Верховної Ради цього тижня, дозволить Україні запустити легальний ринок криптоактивів та побудувати сильну цифрову економіку. Крім того, він забезпечить додаткове джерело надходжень до бюджету.

Про це повідомив Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр України з питань інновацій, освіти та науково-технічного розвитку, міністр цифрової трансформації, у своєму Telegram-каналі.

Очільник Мінцифри додав: “Цей закон сприятиме створенню сприятливих умов для розвитку криптоіндустрії, збільшенню надходжень до бюджету та підвищенню інвестиційної привабливості України”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Законопроєкт № 10225 дозволяє визначити та класифікувати правовий статус віртуальних активів та відповідає європейським стандартам регулювання криптоактивів (MiSA). Він також передбачає створення інноваційних зон і дозволяє здійснювати операції без попереднього дозволу протягом трьох років.

Важливо також, що запропоноване законодавство дозволяє крипторинку адаптуватися до міжнародних стандартів боротьби з відмиванням грошей FATF та запроваджує прості та зрозумілі умови оподаткування для криптобізнесу. Зокрема, запроваджується поступове підвищення податку на доходи фізичних осіб:

  • 5% протягом перших трьох років;
  • 9% протягом наступних п’яти років;
  • Через вісім років ставка становитиме 18%.

Для провайдерів криптовалютних послуг вводиться податок на прибуток у розмірі 18%. Водночас вони будуть звільнені від сплати ПДВ на операції з віртуальними активами, за винятком консультаційних послуг.

ПДВ також не стягуватиметься з операцій юридичних осіб (за винятком операцій з сервісними токенами, тобто токенізованими товарами та послугами). Крім того, резиденти Dia.City зможуть обирати, який податок вони сплачуватимуть: 18% з прибутку або 9% з виведеного капіталу.

“Ми сподіваємося, що Парламент підтримає законопроєкт та сприятиме розвитку нової цифрової індустрії. Адже підтримка бізнесу – це основа економічного зростання України”, – сказав Федоров.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.