Корисний на фронті: інженери представили надточний бойовий безпілотник BEAK

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Новий апарат, розроблений за стандартами НАТО, може нести до шести боєприпасів і може вражати ворога навіть в умовах глушіння супутникового зв’язку.

Компанія Origin UAV у Ризі (Латвія) презентувала високотехнологічний безпілотник BEAK, призначений для розвідки та бомбардування противника у найбільш вразливих місцях. Про це повідомляє новинний портал sUAS.

Розробники стверджують, що їхні безпілотники, які відповідають усім стандартам НАТО і готові до використання її збройними силами, були розроблені з урахуванням уроків, винесених з війни в Україні. За словами компанії, BEAK пропонує можливості для нетрадиційної тактики та використання вразливостей противника під час бойових дій. Модель БПЛА спочатку була розроблена для роботи в умовах відсутності супутникового зв’язку і оснащена новітніми технологіями захисту від перешкод; незважаючи на корисне навантаження в 4 кг, BEAK зберігає високу мобільність, пропонуючи гнучкість під час розгортання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Безпілотник оснащений боєкомплектом і має дальність польоту понад 12 км. Спеціальна підвіска дрона може нести шість, чотири або два боєприпаси і може використовуватися для виконання різноманітних завдань. Згідно з офіційним сайтом, він може перебувати в повітрі до 35 хвилин при повному завантаженні 4 кг вантажу.

Команда, яка розробила BEAK, доклала подальших зусиль, щоб значно підвищити точність скидання бомб, впровадивши передові алгоритми для забезпечення точності влучання. Програмне забезпечення Origin Ground Control має відкриту архітектуру та інтуїтивно зрозумілий користувацький інтерфейс, що дозволяє скоротити час навчання оператора до кількох годин.

Версія BEAK для розвідки, спостереження і рекогносцировки (ISR) має збільшений час польоту (до 60 хвилин) і потужне сенсорне навантаження. Він оптимізований за розміром, вагою та потужністю, але має кращу дальність виявлення, розпізнавання та ідентифікації (DRI). Вбудований тепловізор дозволяє виявляти людей на відстані понад 1000 метрів, навіть вночі.

Агріс Кіпурс, співзасновник Origin, каже: “Ми в Origin вважаємо, що боротьба зі зростаючою загрозою безпеці в Європі є головним пріоритетом для суспільства. Спираючись на багаторічний досвід, ми прагнемо сприяти розвитку військового потенціалу в Європі і країнах-членах НАТО”.

Наразі BEAK проходить ретельні кваліфікаційні випробування з кількома партнерами НАТО, а його постачання очікується на початку 2024 року, і Origin представить безпілотник BEAK на виставці Milipol 2023 в Парижі з 14 по 17 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.