Чому “Ощадбанк” призупинив програму “Доступна іпотека 7%”

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 1 січня 2023 року державний банк “Ощадбанк” призупинив приймання заявок та надання кредитів за програмою “Доступна іпотека 7%”. Проте інформація про цей проєкт і досі доступна на офіційному веб-сайті фінансового закладу.

Представники “Ощадбанку” пояснили, що програма “Доступна іпотека 7%” не припинена повністю, але тепер фінансується не Фондом розвитку підприємництва, а Українською фінансовою житловою компанією. Проте банк не видаляє цю програму зі свого списку кредитних можливостей. Існує вірогідність, що вона буде відновлена за рішенням держави, тому зараз вона перебуває на паузі. Про це стало відомо з коментаря представників банку для видання “Мінфін”.

Ті, хто вже отримали кредит за програмою “Доступна іпотека 7%” до 31 грудня 2022 року та не втратили право на користування цими умовами, все ще мають можливість отримувати компенсацію частини відсоткової ставки за іпотекою. Замість цієї програми, “Ощадбанк” приєднався до іншої державної програми кредитування – “єОселя”, що стало відомо в жовтні 2022 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У фінансовому закладі розповіли про відмінності між цими двома програмами. “Доступна іпотека 7%” передбачає базову відсоткову ставку, що розраховується за формулою UIRD 12 М + 4,5%, і переглядається раз на рік. За цією програмою позичальник сплачує 7% за іпотекою, а решту витрат компенсує держава. У “єОселя” механізм трохи інший. Ставка в розмірі 7% є базовою для всіх позичальників. Якщо це особи з пільговою категорією клієнтів, такі як військовослужбовці, працівники медичної, наукової, педагогічної або правоохоронної сфери, то вони сплачують лише 3% річних за кредитом, а решта (4%) компенсується державою. В разі позичальників масового сегмента, вони сплачують повні 7% річних без компенсації від Української фінансової житлової компанії.

Іпотечні кредити стали досить популярними в Україні останнім часом. Про це свідчить виступ очільниці Міністерства економіки України Юлії Свириденко під час Київського міжнародного економічного форуму, що відбувся в жовтні. За її словами, доступність житла та можливість отримання компенсації за його відновлення або будівництво є стимулом для українців, які залишили свої домівки через війну, повертатися додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.