Фінмоніторинг масово блокує карти: експерти дали важливу пораду – як уберегти свої гроші

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як ми вже неодноразово писали, українські рахунки блокуються на підставі порушень в Україні. Серед причин – отримання незадекларованих доходів, підозрілі грошові перекази та використання особистих карток у бізнесі.

Тому важливим правилом для уникнення блокування рахунку є реагування на повідомлення від банку, прохання прикріпити документи та пред’явити довідки. У багатьох випадках банкіри не телефонують клієнтам напряму, а надсилають повідомлення через додаток. Якщо такі повідомлення ігноруються протягом кількох тижнів, банк може закрити рахунок без попередження.

“Це має бути передбачувано” – одне з найважливіших правил фінансового моніторингу. Системи автоматично перевіряють грошові перекази без втручання людини. Якщо клієнт банку роками поповнює свою картку на 15 000 гривень в один і той самий день, банк, швидше за все, не буде вимагати підтвердження походження цих 15 000 гривень. Однак, якщо замість 15 000 гривень банк поповнить картку на 300 000 гривень за один раз, питання можуть виникнути.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Закон також передбачає випадки, коли банк зобов’язаний провести перевірку. Це наступні випадки:

  • платежі та перекази на суму від 400 тис. грн. Якщо ви маєте намір зробити великий переказ, приготуйтеся до питань з боку банку;
  • якщо ви переводите або отримуєте гроші в РФ (або контрагент має зв’язки з РФ або з іншими державами, яка не виконує міжнародні угоди, серед них, наприклад, Іран);
  • ви проводите операції з РЕР (або є РЕР);
  • переказуєте гроші за кордон;
  • проводьте операцію з готівкою.

Надмірний контроль може також спостерігатися з боку банків. Системи можуть блокувати навіть невеликі грошові перекази від населення і вимагати довідки. Основна проблема полягає в тому, що стає надзвичайно складно продовжувати співпрацю з фінансовими установами, якщо вони ігнорують банківські запити, не надають документацію та чекають, поки банк закриє рахунок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.