Vivo власну ОС на заміну Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Слідом за Huawei і Xiaomi випуском власної ОС для смартфонів та інших гаджетів зацікавилася компанія Vivo. Її платформа називатиметься BlueOS (мабуть, на честь синього кольору на логотипі).

Попередня презентація BlueOS пройшла в Китаї. На цьому заході співробітники Vivo розповіли про ключові особливості нової операційної системи. Вона ще перебуває на стадії розробки, але деякі її особливості вже вимальовуються. Стало відомо, що BlueOS – це перша операційна система, в якій повноцінно використовується мова програмування Rust, доволі популярна в середовищі розробників мобільних застосунків і комп’ютерних програм, зокрема з підтримкою штучного інтелекту. Також повідомляється, що в BlueOS будуть інтенсивно задіяні можливості нейромереж і генеративного ШІ, чого немає в Android, iOS і в інших мобільних платформ.

Vivo обіцяє, що BlueOS буде вкрай невимоглива до апаратних ресурсів і зможе працювати на пристроях, оснащених процесором з тактовою частотою від 200 МГц і оперативною пам’яттю об’ємом від 32 МБ. Це відкриває можливості її використання не тільки в смартфонах і планшетах, а й у більш мініатюрних гаджетах – наприклад, у смарт-годинниках і пристроях розумного будинку. Коли BlueOS буде випущена, поки невідомо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ймовірно, BlueOS (так само, як і HarmonyOS від Huawei і HyperOS від Xiaomi) заснована на коді AOSP (це чистий Android без сервісів Google) і доповнена модулями, що забезпечують роботу пристроїв різних типів у рамках загальної екосистеми. Vivo входить до холдингу BBK, тому не виключено, що BlueOS буде використовуватися і в пристроях інших компаній, які йому належать, – Oppo, Realme і OnePlus. Сумарно їм належить мало не половина ринку смартфонів, тому у компанії Google, яка володіє Android, може з’явитися дуже серйозний конкурент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.