Тепер не можна перетнути український кордон лише за додатком «Дія»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час в’їзду чи виїзду з України громадянам спрощували процедуру перетину кордону за допомогою програми «Дія», в якій можна було пред’являти прикордонникам документи.

Державна прикордонна служба більше не прийматиме електронні документи.

З чим пов’язані нові обмеження та які документи з «Дія» більше не беруть на кордоні, розповів начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Ігор Матвійчук.

Чому прикордонна служба більше не приймає е-документів?

Причиною стало те, що співробітники ДПСУ все частіше виявляли факти підробки програмного забезпечення програми «Дія» та фальшиві документи в ньому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так, при спробі перетнути кордон чоловік стверджував, що є багатодітним батьком, надавши три свідоцтва про народження в додатку «Дія». Однак під час перевірки з’ясувалося, що людина намагалася обдурити співробітників ДПСУ, демонструючи фальшиві документи у підробленому додатку,
– каже Матвійчук.

Тому прикордонна служба України запровадила обмеження на використання цієї програми при перетині кордону. Проте слід уточнити, що цей захід, за словами Матвійчука, не передбачає повної відмови співробітників ДПСУ від роботи із додатком.

Які е-документи можна використовувати під час перетину?

Працівникам дозволено приймати електронні документи, що підтверджують інвалідність . Однак паспорти служать виключно як засіб ідентифікації особи і не можуть використовуватись для безпосереднього перетину кордону.

Також українці можуть надати е-документ, що підтверджує статус пенсіонера , у тому числі електронне пенсійне посвідчення під час перетину кордону.

При цьому наголошується, що паспорт у додатку «Дія» призначений виключно для ідентифікації особи та немає можливості полегшити перетин українського кордону. За винятком випадків, коли громадяни під час в’їзду в Україну зобов’язані пред’явити документ, що засвідчує особу. Це ж обмеження поширюється на всі інші документи, що підтверджують особу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.