Новини України та Світу

Шахраї використовують проблему з перегрівом iPhone 15 для крадіжки смартфонів

Share

Чи попадає ваш новий iPhone під процедуру відкликання? Насправді й не винен. Адже жодного відгуку iPhone 15 просто не існує.

Однак шахраї, що видають себе за великих операторів зв’язку, таких як Verizon, почали використовувати реальні проблеми з перегріванням iPhone 15, щоб переконати власників США відправити їм свої смартфони в рамках фіктивної програми з відкликання товару.

“Це схоже на схему голосового фішингу, коли зловмисник звертається до потенційної жертви, представляючись співробітником ІТ-служби або служби підтримки клієнтів великої корпорації, і намагається отримати інформацію або, в даному випадку, ваш смарфон”, – заявив представник компанії Verizon.

“Для ясності, Verizon ніколи не буде зв’язуватися з клієнтами по телефону з приводу відкликання товару або проблеми з продуктом”.

Одна з оглядачів видання Mashable Сесілі Мауран протягом тижня отримала кілька дзвінків із невідомого номера невдовзі після того, як замовила новий iPhone 15 через оператора Verizon. Той, хто телефонував, представляючись співробітником компанії, питав дівчину, чи доставлений її смартфон, і повідомляв, що після отримання зателефонує ще раз, щоб дистанційно провести діагностику, яка виявить проблеми з перегрівом iPhone 15.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Реальний перегрів

Про схильність пристрою до перегріву стало відомо з моменту виходу лінійки iPhone 15 наприкінці вересня.

У четвер вранці, через день після того, як вона нарешті отримала свій iPhone 15, їй знову зателефонувала людина, яка представилася співробітником компанії Verizon.

“Він сказав, що у нових iPhone 15 виникли проблеми з перегрівом, і… він отримали повідомлення від Apple, що мій телефон належить до несправних пристроїв”, – розповіла Мауран. Він повідомив, що їм потрібно терміново приїхати і забрати мій телефон , оскільки він може бути “небезпечним”».

Той, хто телефонував, представившись співробітником Verizon, домовився з компанією FedEx про те, щоб та приїхала і забрала її пристрій, повідомивши, що компанія також доставить їй абсолютно новий iPhone 15.

Дзвінок був дуже переконливим, оскільки ґрунтувався на реальній несправності iPhone 15. Проте фахівці боротьби з шахрайством постійно підкреслюють, що перш ніж повідомляти потенційно важливу особисту інформацію, необхідно переконатися, що дзвінок є справжнім.

Саме так і вчинила журналістка, зателефонувавши за номером, вказаним на офіційному сайті Verizon. Представник оператора підтвердив Мауран, що дзвінок їй надійшов не з компанії.

На цей момент спроба афери була вже в дії. До дівчини приїхав реальний кур’єр із FedEx, але вона не стала віддавати свій смартфон.

Пояснивши ситуацію, водій FedEx надав їй докладну інформацію про те, куди мав вирушити її новий iPhone 15… і, що не дивно, зовсім не в компанію Verizon чи Apple.

Шахрай надав компанії FedEx фізичну адресу в Майамі, штат Флорида, та номер телефону з кодом штату Кентуккі. Як одержувач був вказаний RETUNS PROCESING CENTER («ЦЕНТР ОБРОБКИ ПОВЕРНЕНЬ») – шахрай намагався створити враження, що iPhone 15 відправляється в офіційне представництво Verizon. Так, слова «повернення» (returns) і «обробка» (processing) були написані неправильно.

Невдовзі після від’їзду кур’єра Мауран знову зателефонували шахраї, які хотіли підтвердити отримання товару. Той, хто дзвонив наполягав на тому, що він дійсно з Verizon, і заявив, що його керівник подзвонить їй пізніше особисто. З того часу ніхто більше так і не зателефонував…

Як не стати жертвою шахраїв

Як уникнути подібних афер? Компанія Verizon порадила вчинити саме так, як зробив її кореспондент.

“Передусім, дякую за те, що ви звернулися в службу підтримки Verizon після того, як отримали дзвінок від шахрая”, – йдеться в повідомленні компанії. «Саме так ми рекомендуємо чинити всім нашим клієнтам, якщо їм надходить дзвінок або запит, який здається їм сумнівним».

“У вашому iPhone 15 немає жодних проблем, які б виправдовували будь-які дії з боку Verizon”, – продовжив представник компанії. “Якщо хтось дзвонить вам і каже, що він з Verizon, а ви скептично налаштовані або просто не впевнені, покладіть трубку і зателефонуйте нам”.

Неясно, наскільки успішною виявилася ця афера, оскільки вона ґрунтується на нещодавно запущеному продукті. Також неясно, як саме шахрай обрав журналістку.

Шахрай знав, що дівчина є клієнтом Verizon, і, схоже, був обізнаний, що вона нещодавно замовила новий iPhone 15, який ще не отримала на момент першого дзвінка. За словами журналістки, шахрай також мав стару електронну адресу, яку вона раніше зареєструвала в компанії Verizon, тому можливий сценарій, при якому інформацію про неї було виявлено в результаті витоку.

Серед безлічі проблем, з якими зіткнулися користувачі iPhone 15, найбільш поширеною була проблема з перегрівом пристрою. Проте з того часу компанія Apple вирішила ситуацію… і не відкликанням продуктів, а простим оновленням програмного забезпечення.

Усім користувачам iPhone 15, які зіткнулися з проблемою перегріву, необхідно переконатися, що вони встановили оновлення iOS 17.0.3. Численні тести показали, що це оновлення усуває проблему перегріву. Тому не варто піддаватися на подібні афери. Просто оновіть iPhone.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Samsung представила новий ноутбук на Qualcomm Snapdragon X Elite

    Samsung представила нову лінійку ноутбуків Windows on Arm, серію Galaxy Book4 Edge, оснащену однокристальними системами…

    21.05.2024

    Microsoft анонсувала Copilot+PC: на що здатна нова категорія ПК

    Microsoft оголосила про випуск нових ПК під керуванням Windows із вбудованим обладнанням штучного інтелекту. Вони…

    21.05.2024

    Скарлетт Йоханссон розповіла, як змусила OpenAI прибрати голос Sky з ChatGPT

    Скарлетт Йоханссон пояснила, чому OpenAI вирішила забрати голос Sky з ChatGPT. Все виявилося досить просто:…

    21.05.2024

    Стала відома ціна Motorola Razr 2024 напередодні представлення

    Motorola готується до запуску своїх наступних складних телефонів, Razr (2024) і Razr Plus (2024), які…

    21.05.2024

    Що робити, якщо ваш обліковий запис у WhatsApp зламали

    WhatsApp - популярний месенджер, в РФ його використовують майже 100 млн осіб на місяць. Зламавши…

    21.05.2024

    iPad Pro M4 з 8 ГБ ОЗП насправді має 12 ГБ оперативної пам’яті

    Як відомо, iPad Pro на SoC M4 пропонують 8 чи 16 ГБ оперативної пам'яті залежно…

    21.05.2024