Ядерні випробування в Росії: які сценарії бачать експерти?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відхилення від стандартів одразу помітні. І це може бути ознакою того, що окупанти не отримують максимальної віддачі від цього виду зброї.

Терористичний кремлівський режим вирішив усунути перешкоди для проведення демонстраційних ядерних випробувань. Сподіваємося, що ядерні випробування стануть послідовним сигналом про існування диктатури в державі-агресорі. Нещодавно голова Державної Думи Володін оголосив, що розглядає можливість відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Офіційною причиною цього, як повідомляється, є те, що США не ратифікували документ. Однак Москва чекає на це вже 23 роки. Якщо зловмисники досягнуть своєї мети, випробування можуть відбутися на ядерному полігоні “Нова Земля”. Про це повідомляє Defence Express.

За радянських часів на Новій Землі загалом було проведено 132 ядерних вибухи: 84 у повітрі, один на землі, два на поверхні, три під водою і 42 під землею. Раніше криголами і підводні човни були затоплені ядерними відходами, в тому числі ядерними реакторами. В результаті вся південна частина архіпелагу була закрита і непридатна для життя.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Що це буде за вибух – це вже інше питання, і цілком можливо, що Кремль дійсно хоче атмосферного вибуху для максимального демонстраційного ефекту. Однак для цього Росії доведеться скасувати або просто ігнорувати Конвенцію 1963 року про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, в космічному просторі та під водою. Якщо Москва дотримуватиметься цієї норми, єдиним варіантом, що залишається, є підземний ядерний вибух.

Яка вибухівка буде підірвана, не має особливого значення: заряди малої потужності для тактичної ядерної зброї в 50 кілотонн, 300-500 кілотонн у випадку випробувань міжконтинентальної ракети “Ярс” або одна мегатонна, як у Р-36М2 “Боєвода” (“Сатана” за західною класифікацією). У той же час, найбільша вибухівка в історії людства, так звана Цар-бомба, підірвана на Новій Землі, мала потужність 58,6 мегатонн”, – зазначають аналітики.

 

Спеціалісти думають, що нічого нового, що не відбувалося за часів Холодної війни, РФ продемонструвати не зможе.

“Навіть повітряний ядерний вибух на Новій Землі сам по собі не становитиме глобальної загрози. Тому що навіть підготовка до демонстрації ядерних сил відбувається на тлі значного посилення наступальної риторики Кремля. Вірніше, він розучився це робити.

А після самого випробування, особливо зсередини західного суспільства, почнеться організований інформаційний наступ, в якому треба домовлятися з Кремлем і не йти на ескалацію, інакше все буде зруйновано. Саме тому Москва і планує цей спектакль з ядерним випробуванням.

Однак дії окупанта можуть спровокувати нову гонку ядерних озброєнь. Наразі розширення ядерного клубу стримується згодою країн, які могли б виробляти ядерну зброю, але не роблять цього з міркувань безпеки. Однак останній пункт зникає, оскільки більшість держав не зацікавлені в такому сценарії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.