Європа приєднується до нової інтернет-гонки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Європа активно рухається до побудови мережевої інфраструктури на основі квантової фізики: у травні 2023 року доктор Бенджамін Реніон з Університету Інсбрука, Австрія, здійснив важливий прорив у використанні принципів квантової фізики для передачі інформації по оптичних кабелях довжиною 50 км. Він здійснив прорив.

На відміну від сучасного Інтернету, який базується на двійкових даних, квантова фізика займається властивостями і взаємодією малих частинок, таких як молекули, атоми і навіть електрони і фотони. Квантові біти, відомі як “кубіти”, обіцяють більш безпечну передачу даних, оскільки спостереження за частинками змінює їхній стан, що унеможливлює підслуховування.

Окрім безпеки, квантовий інтернет може відкрити нові можливості в медицині, астрономії та навіть банкоматах. Однак, незважаючи на всі ці переваги, квантовий інтернет не повинен замінити традиційний інтернет, а лише доповнити його.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідження Ренніона є частиною проекту Європейського Союзу (ЄС) під назвою Quantum Internet Alliance (QIA), який об’єднує науково-дослідні інститути та компанії з усієї Європи. Проект фінансується ЄС у розмірі 24 мільйонів євро до кінця березня 2026 року.

Оскільки Європа прагне розвивати квантовий інтернет, у червні 2023 року було оголошено про партнерство для розробки квантових комп’ютерів у шести європейських країнах.

Однак Європа не самотня у своєму інтересі до цієї сфери. Китай і США також продемонстрували значний прогрес у квантових технологіях в останні роки.

Доктор Рейньон підкреслив, що нові додатки для квантових мереж розробляються високими темпами і що в найближчому майбутньому обіцяють подальші прориви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.