Влада Євросоюзу попередила, що скоро iPhone стане дуже схожим на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на ухвалення європейського закону про цифрові ринки, який зобов’язує Apple та інших виробників дозволити альтернативні платформи дистрибуції додатків на своїх смартфонах, в iOS 17 вони так і не з’явилися. Усі чекали, що компанія хоча б по-тихому зніме обмеження на завантаження софту з невідомих джерел після релізу оновлення, але цього не сталося. Ба більше, про таку перспективу навіть говорити перестали, внаслідок чого склалося враження, ніби в Купертіно змогли переконати владу ЄС відмовитися від домагань на монополію App Store. Але не тут-то було.

Чи можна перетворити iOS на Android

Виявляється, в Євросоюзі щосили готуються до набуття чинності закону про цифрові ринки. Адже хоч його й ухвалили ще торік, запрацює він тільки в березні 2024-го. У зв’язку з цим Тім Кук навіть прилітав до Брюсселя на зустріч із комісаром Європейського союзу з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном, про що останній не забув повідомити у своєму виступі. Ба більше, він дав зрозуміти, що влада-таки змогла підім’яти під себе Apple, і тепер немає жодних перешкод для реального перетворення iOS на Android.

За словами Бретона, влада Євросоюзу чекає, що Apple відкриє свої платформи для сторонніх розробників і конкурентів. Це дасть змогу не тільки знизити монопольний вплив компанії, який та чинить на ринок, а й спростити життя мільйонам користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз основне завдання, виконання якого ми всі чекаємо від Apple, полягає в тому, щоб відкрити свої двері для входження конкурентів в її екосистему. Це стосується і сервісів безконтактної оплати, і браузерів, і магазинів додатків для iPhone зокрема. Споживачі, які використовують смартфони компанії, не повинні якимось чином обмежуватися в доступі до сервісів конкуруючих компаній і розробників, – підкреслив Тьєррі Бретон.

Чи з’являться альтернативи App Store на iPhone

Здавалося б, нічого такого в цих словах немає. Усе виглядає як прості побажання, і зовсім не факт, що Apple кинеться виконувати висунуті їй вимоги, які навіть виглядають як особисті фантазії чиновника. Але у владному середовищі не заведено кидатися подібними заявами просто так. Особливо після зустрічі з людиною, від якої залежить виконання висунутих вимог. А Тім Кук саме такою людиною і є.

Немає сумнівів, що під час зустрічі єврокомісара і генерального директора Apple обговорювалася реалізація саме такого сценарію. Чиновник пояснив топ-менеджеру, що набуття чинності новим законом не залишає компанії з Купертіно інших шансів, окрім як дотриматись його положень. Ну, подумайте самі: адже якби Кук дав однозначно зрозуміти, що Apple не дотримуватиметься вимог ЄС, навряд чи Бретон наважився на подібні заяви, ризикуючи, нехай і потенційно, втратити обличчя в майбутньому. Отже, сторони все-таки дійшли згоди.

Особливо виразно на тлі заяв європейського чиновника виглядає мовчання Apple. У компанії не стали будь-яким чином коментувати ні саму зустріч, ні її результат. Та й що говорити? Навряд чи в Купертіно хочуть втратити обличчя. У всякому разі, просто зараз, коли ЗМІ активно педалюють цю тему. Втім, зовсім питання підпорядкування закону про цифрові ринки Apple не ігнорує. Нещодавно Крейг Федерігі заявив, що компанія працює з владою ЄС над приведенням її продуктів у відповідність до вимог правового акту. Та й початок цьому вже покладено.

Apple не просто перевела iPhone з Lightning-роз’єму на USB-C, а й відмовилася від планів щодо обмеження на використання зарядних аксесуарів. Спочатку в компанії планували ввести заборону на зарядку сторонніми кабелями і ЗП, але після відповідного тиску з боку Євросоюзу було прийнято рішення так не робити. Отже, в Купертіно розуміють, що можуть дуже сильно постраждати, якщо влада ЄС піде на принцип і вирішить довести правозастосування за новим законом до кінця.

Таким чином, збувається мій прогноз від червня 2023 року. Уже тоді я був упевнений, що заборону на завантаження застосунків з-за меж App Store зрештою все-таки знімуть, навіть незважаючи на те, що Apple нічого про це не сказала на презентації iOS 17. Просто в Купертіно не розглядають цю зміну як позитивну. Тому не бачать приводу говорити про неї привселюдно. Так, компанія зобов’язана дозволити користувачам завантажувати софт звідки вони захочуть. Але вона не зобов’язана рекламувати таку можливість і якось її просувати.

Те ж саме стосуватиметься й інших функцій, які раніше вважалися винятковою вотчиною Apple. Наприклад, безконтактні платежі. Їхнє регулювання на iPhone, найімовірніше, теж послаблять. У компанії просто не залишиться можливостей зберегти NFC у своїх смартфонах закритим для сторонніх розробників. Тому незабаром ми обов’язково станемо свідками появи на iOS і Google Pay, і Samsung Pay.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.