Банківські рахунки українців тепер блокують за перекази: хто у зоні ризику

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Банківські картки та рахунки практично кожного громадянина України тепер перебувають під жорстким контролем банку, в якому він обслуговується.

За операції, які видалися клеркам банку сумнівними, рахунки та картки клієнтів моментально блокують. А ось процес розблокування затягується на довгі місяці.

Чиї банківські картки у зоні ризику

Так українець на сайті «Мінфін» залишив скаргу на Monobank, які вже втретє за рік блокує картку клієнта. Формальною причиною блокувань усі три рази були перекази з криптовалютної біржі Binance.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За словами клієнта, перші два рази розблокували досить швидко, а втретє в банку заявили, що на розгляд заявки на деблокування піде мінімум 60 днів.

«Пройшли два рази швидко розблокували після надання скріншотів з Binance, однак було урізано місячний ліміт на зарахування і, я так розумію, я потрапив у якийсь «чорний список» їхнього штучного інтелекту», — припустив «потерпілий».

Крім того, у банку в нього зажадали форму ОК-5, яка була оперативно надана. Але через тиждень, коли клієнт поцікавився на якому етапі знаходиться розгляд свого питання, йому повідомили, що процес може розтягнутися на 60 днів:

«Так-так, 2 місяці, це не помилка. З огляду на комп’ютеризацію всіх процесів особисто мені незрозуміло, що можна розглядати так довго», — дивується українець.

Що відповіли у банку

Представники monobank запевнили, що й не люблять бюрократію. Але при цьому на вимогу НБУ банки змушені перевіряти всі платежі, які зараховуються на рахунки клієнтам:

«Колеги займаються перевіркою та нададуть інформацію, як тільки вона з’явиться».

Як перевіряють банківські рахунки українців

Згідно з новою директивою Нацбанку, обслуговуючий банк повинен знати максимум інформації про свого клієнта, зокрема розмір його зарплати та наявність додаткових доходів, а також майновий стан.

Під особливий обов’язковий контроль потрапляють:

  1. Операції з громадськими діячами (чиновниками, депутатами всіх рівнів);
  2. Операції з перевищенням суми 400 тис. грн;
  3. Фізособи-підприємці, які зареєструвалися за останні три місяці;
  4. Клієнти, які часто обмінюють банкноти та роблять перекази за кордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.