Власників банківських карток Приватбанку, Ощадбанку та ПУМБ, у яких є Telegram, попередили про небезпеку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти з економічної безпеки розкрили нову схему шахраїв. Тепер шахраї почали генерувати підроблені фотографії банківських карток через чат-боти в Telegram.

Що відбувається

  1. Спочатку зловмисники зламують обліковий запис користувача в месенджері і від його імені просять близьких і друзів переказати гроші на рахунок у банку.
  2. Потім вони скидають їм карту, на рахунок якої необхідно надіслати гроші.
  3. Причому на фото зображено карту, випущену великим і відомим банком, з ім’ям та прізвищем людини, від імені якої пишуть злочинці.
  4. У результаті жертв немає питань і вони перераховують суму.

Підробка за допомогою Telegram

«Насправді зображення – підробка, створена за допомогою спеціального Telegram-бота. Номер карти реальний, але рахунок належить шахраю і знаходиться в іншому банку — як правило, не такому великому і помітному» , — пояснив експерт одного з банків Микола Нічепорук.

В результаті шахраї виграють час для виведення викрадених коштів. У цей момент жертва звертається до банку, дизайн картки якого використовували зловмисники, а потім уже розуміє: гроші надіслано до іншої фінансової організації.

Як розповів експерт, визначити, де відкритий рахунок у шахрая, можна. Для цього слід зателефонувати до свого банку. Але якщо ви потрапили на вудку аферистів і перевели гроші, то повернути їх, звернувшись до банку, не вийде, оскільки ваш банк не зобов’язаний це робити. Шанс з’являється у тому випадку, якщо рахунок шахраїв вже позначений як підозрілий у базі Нацбанку чи правоохоронних органів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.