Huawei розкрила, скільки доларів заробить на смартфонах своїх конкурентів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зазвичай така інформація має гриф секретно/конфіденційно, але Huawei вирішила розкрити, скільки вона заробить на ліцензійних відрахуваннях від інших виробників смартфонів (і не тільки). На перший погляд сума здається невеликою, але на ділі в казну компанії тече великий потік доларів.

Huawei є одним з найбільших патентовласників у світі. Китайський гігант зробив величезний внесок в основні стандарти інформаційно-комунікаційних технологій, такі як стільниковий зв’язок, Wi-Fi і мультимедійні кодеки. Стандартною практикою ринку є те, що досягненнями користується не лише власник інтелектуальної власності – компанії залюбки діляться ними з конкурентами, зрозуміло, за певну плату (ліцензування).

На заході в Шеньчжені, який цьогоріч проходив під гаслом “Об’єднуючи горизонти інновацій”, Huawei оголосила, що з кожного проданого 4G смартфона компанія отримує 1.5 долара, а за смартфон з 5G – 2 долари. Своєю чергою, для споживчих пристроїв з Wi-Fi 6 ліцензійний збір становить 0.5$. Для пристроїв IoT (інтернет-речей) діє ставка в 1% від їхньої ціни, але не більше 0.75$ за один пристрій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Окремі цифри можуть здатися невеликими, але тут значення має накопичувальний ефект – тільки у 2022 році Huawei отримала 560 мільйонів доларів США у вигляді ліцензійних зборів.

Huawei заявляє, що наразі уклала близько 200 двосторонніх угод, понад 350 компаній ліцензували її патенти для своїх продуктів. Серед партнерів: Samsung, OPPO, Mercedes-Benz, Audi, BMW, Porsche, Subaru, Renault, Lamborghini і Bentley. За останні 10 років фірма витратила 977.3 млрд юанів (~140 млрд доларів) на дослідження і розробки (НДДКР), а тільки у 2022 році – 161.5 млрд юанів (~22.5 млрд доларів) або 25,1% виручки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.