Усі падають, а Apple зростає. Що відбувається на ринку комп’ютерів у 2023 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Після багатьох років стагнації ринок комп’ютерів пережив небувалий сплеск продажів у 2020 і 2021 роках, під час пандемії COVID. Однак радість виробників тривала не довго. Користувачі замінили пристрої на новіші, і вже кілька кварталів поспіль аналітики фіксують подальше зниження.

Реклама

Компанії IDC і Canalys опублікували нові звіти, згідно з якими в другому кварталі 2023 року було продано близько 61.6 мільйонів комп’ютерів. Це приблизно на 13.4% менше, ніж торік. Ноутбуки продаються краще: було поставлено майже 50 мільйонів одиниць, а настільних ПК – лише 11.6 мільйона.

Lenovo, що посідає перше місце за обсягом поставок, відвантажила 14.2 млн комп’ютерів, що на 18.4% менше, ніж торік. У спину їй дихає HP, продажі якої погіршилися тільки на 0.8% і склали 13.4 млн. одиниць. Головним невдахою виявилася Dell – фірма все ще посідає третю сходинку з результатом 10.3 млн, але результат гірший на цілих 22% порівняно з другим кварталом 2022 року.

Четверте місце посіла Apple, яка з 5.3 млн. продажів явно відстає від лідерів, але компанія Тіма Кука єдина, хто може похвалитися приростом на 10.3%.

Хоча глобальна макроекономічна ситуація залишається складною, аналітики вважають, що ринок комп’ютерів повільно відновлюється з дна. Виробники поступово оновлюють свій ассортмент, а початок нового навчального року має традиційно підвищити інтерес до нових машин. Canalys очікує, що друге півріччя не зможе компенсувати загальнорічний збиток, але, принаймні, має трохи його пом’якшити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: