Третина українців нічого не знає про штучний інтелект, — опитування

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Серед тих, хто користується чатботами зі штучним інтелектом, для роботи і навчання їх застосовують лише 14,2%.

 

Третина українців, а саме 34%, не знають, що таке штучний інтелект. Про це повідомило ZN.ua, посилаючись на результати опитування, проведеного на замовлення видання Центром Разумкова у червні 2023 року.

Здебільшого йдеться про людей старше 50 років, проте й серед респондентів у віці 30–39 років майже 20% не знають, що це таке.

24% опитаних вважають, що добре знають, про що йдеться. Ще 42% мають приблизне уявлення про цю технологію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На запитання «Чи використовуєте Ви ChatGPT або інший чатбот зі штучним інтелектом?», 64% респондентів відповіли негативно, ще 8,7% взагалі не знають, про що йдеться.

Серед тих, хто користується чатботами, для роботи і навчання їх застосовують усього 14,2%. Так, 10,2% використовують чатботи з ознайомчою метою, 12% — у приватних цілях, 5,6% — у навчанні, а 8,6% — у роботі. Більшість користувачів — це люди віком від 18 до 39 років.

Як свідчать підсумки опитування, рівень усвідомлення потенційних загроз, пов’язаних із використанням технологій штучного інтелекту, зокрема у медійній сфері, в Україні поки що доволі низький.

Більш як 27% респондентів обрали варіант «не знаю», відповідаючи на запитання, чи має держава обмежувати використання чатботів та інших подібних технологій штучного інтелекту. При чому це питання ставили лише тим респондентам, які відповіли, що знають або мають приблизне уявлення про штучний інтелект і чатботи на його основі.

Ще 32,4% вважають, що жодних обмежень технологія не потребує. На необхідність контролю та обмежень вказали тільки 34% українців, радикалів же, які переконані, що технології треба заблокувати повністю, в Україні лише 3%.

Для порівняння, у США людей, переконаних, що технологія ШІ завдасть більше шкоди, ніж принесе користі, за даними AI Index Report’2023, складеного у Стенфордському університеті, наразі близько 65%.

Зазначимо, дослідження було проведене Центром Разумкова з 23 по 28 червня 2023 року. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.