Як Samsung продає вам смартфони з поганими екранами, а ви ведетеся

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Samsung відома своїми розробками в галузі екранів. Саме вона раніше за інших виробників смартфонів стала впроваджувати AMOLED-матриці в недорогі девайси, тоді як конкуренти поголовно використовували IPS-панелі з посередньою контрастністю і низьким рівнем яскравості. Але так було кілька років тому. Зараз рішення Samsung за багатьма показниками програють навіть китайським дисплеям. Чому так сталося і чи дійсно зараз, купуючи корейський смартфон, ви отримаєте апарат з поганим екраном.

Що за технологія PLS

Люди, які приходили до магазину електроніки у 2020 році, маючи на руках приблизно 10 000 гривень, обирали між Samsung Galaxy A51 з екраном AMOLED та Redmi Note 9 Pro з IPS. Це були дві дуже популярні моделі, які демонстрували різне ставлення виробників до ключових характеристик своїх гаджетів. Redmi Note 9 Pro, швидше, був смартфоном для гіків, оскільки пропонував досить потужний процесор, ємний акумулятор і швидку зарядку. А ось масовий покупець вибирав Galaxy A51, тому що бачив на вітрині насичений і практично безрамковий екран Samsung , що створював перше і яскраве враження про пристрій.

Інша річ, що інші характеристики Galaxy A51 перетворювали взаємодію зі смартфоном на справжній кошмар, але екрану цієї моделі не було рівних. До 2023 року все перекинулося з ніг на голову. Сьогодні на вітрині ви зустрінете Galaxy A14 та Redmi Note 11. Обидва смартфони коштують приблизно 8 тисяч гривень і демонструють порівнянний рівень продуктивності. Однак екран Samsung виконаний за технологією PLS, а не AMOLED, як це можна було б уявити 3 роки тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
У Redmi Note 11 (ліворуч) більш просунутий екран, ніж Samsung за аналогічною ціною

Матриця PLS – це аналог IPS, розроблений компанією Samsung. Корейці продовжують встановлювати такі дисплеї в недорогі смартфони, ціна яких становить менше 20 000 ₽, хоча майже всі китайці в даному ціновому сегменті перейшли на більш досконалі AMOLED-панелі. Але це ще півбіди, адже PLS найчастіше програє IPS.

Хоча в технологічному плані різниці між IPS і PLS немає, матриці Samsung загалом поступаються своїм аналогам. За інших рівних вони менш яскраві, ніж ви можете переконатися, зіставивши смартфони Galaxy A14 і realme C55 . Пікове значення яскравості екрана першого досягає 450 ніт, а другого – 680 ніт.

Навіть у realme C55 (ліворуч) екран краще, ніж у Galaxy A04, незважаючи на використання схожих матриць

При лобовому порівнянні стає очевидним, що технологія PLS , презентована в 2010 році як покращена версія IPS, перестала розвиватися. Причому стагнація стосується як PLS, так і AMOLED Samsung .

ШИМ екранів Samsung

При розробці більш дорогих смартфонів Samsung передбачає вибір на користь матриці AMOLED, яку корейці використовують ось уже другий десяток років. Проте за час свої аналоги навчилися робити китайці. Про це я вже розповідав у тексті, де розвіяв міф повсюдного застосування екранів Samsung .

Головний мінус AMOLED-матриць , які застосовуються в смартфонах Samsung, полягає в широтно-імпульсній модуляції (ШІМ). З метою регулювання яскравості застосовується мерехтіння, яке часто стає помітним людині, викликаючи тим самим сухість в очах, головний біль та інші неприємні наслідки.

На відміну від інших компаній, Samsung продовжує ігнорувати проблему, а вже придумано два способи її вирішення:

  • відмова від ШІМ за рахунок функції DC Dimming;
  • збільшення частоти мерехтіння, щоб пульсація стала непомітною.

Нічого із цього Samsung не робить. Частота мерехтіння екранів найдорожчих корейських смартфонів складає 240 Гц. Що із конкурентами? Вони ще з 2018 року пропонують функцію DC Dimming , а з недавніх пір заявляють надвисоку частоту ШІМ аж до 2160 Гц.

Телефон з безрамковим екраном – це не до Samsung

Екрани Samsung тепер поступаються дисплеям пристроїв інших компаній не тільки в технологічному плані, а й в естетичному. Якщо Galaxy A51, згаданий на початку тексту, був еталоном безрамності у своєму ціновому сегменті на 2020 рік, то відступи смартфона Galaxy A54 просто не витримують жодної критики. Причому подібне можна сказати про кожного Samsung за винятком флагманів із S-серії.

Збільшення відступів було б можна пробачити, якби їх метою стало досягнення симетрії. Але широкі рамки екрану з боків не дають пристроям Samsung позбавитися підборіддя. Відступ знизу все одно дається взнаки, через що корейські смартфони банально здаються застарілими.

Який телефон з гарним екраном купити

Звичайно, все сказане вище не відіграє визначальну роль, але факт залишається фактом: дисплеї Samsung виглядають менш естетично, не є безпечними для очей, а ще поступаються в технологічному плані конкурентам. У зв’язку з цим вам варто звернути увагу на інші смартфони з хорошим екраном, кожен з яких у своєму ціновому сегменті буде кращим,. Модель із сучасним IPS-екраном за 5-7 тисяч гривень.

  • Redmi Note 11 . Смартфон із AMOLED-матрицею за ціною Galaxy A14.
  • realme 10 Pro+ 5G . Девайс з екраном-водоспадом та високою частотою ШІМ.
  • HONOR 70 . Екран-водоспад та просунуті характеристики смартфона, який кладе на лопатки Galaxy A54.
  • Xiaomi 12T . Субфлагман, що має екран з підвищеною роздільною здатністю та частотою ШІМ 1920 Гц.

Говорячи про дисплеї, не потрібно забувати і про те, що, як правило, смартфони Samsung майже завжди дорожчі за пристрої конкуруючих фірм. Чи залишився сенс купувати корейські девайси у 2023 році — вирішуйте самі, але мій висновок очевидний без зайвих пояснень.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.