Частину українців можуть звільнити від податків на криптовалюту: кому пощастить

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Певні групи українців, що володіють криптовалютою, можуть звільнити від сплати податків на їхні активи. Крім того, ставка оподаткування доходів від віртуальних активів може підвищуватися поетапно – з 5% до 10%.

Такі пропозиції розроблялися на базі світових практик, стверджують у громадській спілці “Віртуальні активи України” (“ВАУ”) та міжфракційному об’єднанні Blockchain4Ukraine. Вони пропонують внести це до законопроєкту про оподаткування криптовалютних операцій.

Зокрема вони пропонують звільнити фізичних та юридичних осіб від оподаткування доходів, отриманих від віртуальних активів, які утримуються на балансі понад рік. Наразі для фізичних осіб пропонується ставка 5%. Схожа система діє у Німеччини та США.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також пропонується ввести перехідний період у два роки для поетапного підвищення ставок оподаткування доходів фізичних осіб і прибутку підприємств отриманих від віртуальних активів – з 5% протягом першого року до 10% протягом другого року. “Це дозволить стимулювати вихід із тіні існуючого ринку віртуальних активів, забезпечить прихід в Україну світових гравців та залучення інвестицій для повоєнного відновлення економіки”, – зазначають автори ініціативи.

“Ми виступаємо за модель регулювання галузі, яка водночас відповідатиме обов’язковим вимогам ЄС, але при цьому буде максимально сприятливою для розвитку бізнесу, враховуючи перехідний період”, – заявив голова Blockchain4Ukraine та наглядової ради “ВАУ” Олексій Жмеренецький.

Варто зазначити, що протягом 30 днів з моменту публікації законопроєкту (це сталося 14 червня) триватиме прийом та обговорення зауважень та доповнень до нього, після чого пропозиції зможуть внести органи влади. Очікується, що у августі документи зареєструють у Верховній Раді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.