ЄС заборонить продаж мобільної техніки з незнімними батареями. У чому нюанси

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Депутати Європарламенту схвалили нові правила поводження акумуляторів. Зокрема, електроприлади мають оснащуватися батареями, які легко витягуються. Зміна законодавства навряд чи потішить вендорів, але й для споживачів це не суворо позитивна ідея.

У чому суть ініціативи

Обговорювана норма забезпечує умови для роздільного збирання та вторинного перероблення відслужили портативних акумуляторів, вбудованих в електроприлади.

Портативний акумулятор повинен розглядатися кінцевим споживачем як такий, що легко витягується, якщо його можна витягти за допомогою наявних у продажу інструментів, не вимагаючи використання спеціалізованих пристосувань. За винятком випадків, коли для розбирання надаються безкоштовні фірмові інструменти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Витяг із попередньої угоди

Крім того, виробники АКБ повинні наростити частку збирання відпрацьованих компонентів до певних дат:

  • до 31 грудня 2023 року – 45%;
  • до 31 грудня 2027-го – 63%;
  • до 31 грудня 2030 року – 73%.

Ідея обговорюється з грудня 2022 року, але тепер за неї проголосував Європарламент. Залишився ще один крок – схвалення Радою Європи. Після цього закон набуде чинності.

Ця ініціатива продовжує серію європейських законів, що регулюють обіг споживчої електроніки на догоду екології. Так, вендори вже зобов’язані забезпечувати можливість ремонту техніки. А з 2024-го майже всі мобільні гаджети мають оснащуватися портом USB-C для зарядки.

У чому нюанси

Головне: зміни не набудуть чинності одномоментно. Чиновники виділили виробникам на підготовку три з половиною роки. Закон запрацює на повну силу з 2027-го.

Але навіть до зазначеного часу є ймовірність, що нічого глобального в цьому питанні не відбудеться. Документ допускає кілька можливостей відступити від правил:

  • якщо пристрій призначений для використання протягом більшої частини терміну служби в “умовах впливу бризок води, струменів води або занурення у воду”;
  • якщо бренд гарантує довговічність акумулятора: після 500 циклів заряду/розряду він має зберігати щонайменше 83% ємності, після 1000 – щонайменше 80%.

Можливо, виробники зможуть підігнати під перше припущення будь-який вологозахищений апарат, яких з кожним роком все більше.

Остання вимога вже виконується. Наприклад, її дотримується Apple: батареї “яблучних” ноутбуків, випущених після 2010 року, гарантують збереження 80% ємності після 1000 циклів перезарядки. А ось акумулятори iPhone менш живучі: вони зберігають 80% вихідної ємності після 500 повних циклів підживлення. Але у компаній поки що є часовий запас, щоб удосконалити компоненти.

В іншому разі вендорам доведеться повністю переглянути компонування лептопів і телефонів. Відмова від знімних АКБ і кришок сталася не просто так: суперечливі одна одній вимоги споживачів до зменшення габаритів і збільшення можливостей пристроїв постійно зростають.

Тому варто чекати збільшення розмірів і ваги гаджетів. Переоснащення також напевно викличе додаткові витрати, причому їх явно покладуть на споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.