Секретна програма дронів: як безпілотники допомагають Україні на фронті

Безпілотні літальні апарати допомогли українським військовим змінити правила гри на полі бою. Дрони стали «очима» Збройних сил України під час ударів по позиціях та техніці армії РФ.

Про це йдеться у статті американського телеканалу CNN під назвою: Усередині секретної української програми дронів (переклад – «Факти» ).

У матеріалі наголошується, що перша хвиля виробництва дронів в Україні розпочалася ще у 2014 році – після окупації Криму та вторгнення військ РФ на Донбас. А 2022 року, після початку повномасштабної війни, стартувала друга хвиля.

Спочатку безпілотники переважно застосовувалися для повітряної розвідки та коригування вогню української артилерії за ворожими цілями. А тепер бойові БпЛА самі стали знаряддям завдання ударів по позиціях військ РФ.

Вони можуть долати відстань у десятки кілометрів, нести кілька кілограмів вибухівки та знищувати ворожу техніку.

Загалом в Україні з’явилися десятки розробників дронів. Як зазначає CNN, цю сферу побудовано «на українській винахідливості та інстинкті виживання», і український Кабінет міністрів прагне підтримувати її розвиток.

Армія дронів

Журналісти CNN побували на полігоні у передмісті Києва, де виробники БПЛА взяли участь у конкурсі безпілотників, організованому Міністерством цифрової трансформації України.

Йдеться, ймовірно, про Суперкубок FPV від Армії дронів – спільного проекту Міноборони, Мінцифри, Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та платформи UNITED24.

Як розповідав віце-прем’єр Михайло Федоров , у цьому заході взяли участь 14 виробників безпілотників. Представникам Сил оборони України було продемонстровано можливості FPV-дронів: від швидкості розгортання до якості знищення наземних цілей.

Особливістю FPV-дронів є те, що ними можна керувати через спеціальні окуляри, куди в режимі реального часу передається зображення камери безпілотника. Оператор у таких окулярах бачить місцевість, ніби він знаходиться усередині самого БПЛА. Звідси і назва FPV – First Person View (тобто вигляд від першої особи).

Такі дрони – швидкі та маневрені, здатні зі снайперською точністю потрапляти в ціль і знищувати російську техніку вартістю мільйони доларів.

Як пояснив Михайло Федоров, кожні кілька тижнів влада влаштовує такі випробування дронів, шукає нових розробників.

– Для нас дуже важливо знайти компанії, які можуть масштабуватися, подивитися на нові формати використання (дронів, — Ред.), тому що це технологічна війна… FPV-дрони стають все більш актуальними на передовій, бо це можливість завдати прицільного удару звузити фокус артилерії, – наголосив Федоров у коментарі CNN.

Він уточнив, що Україні «потрібні десятки тисяч» таких дронів щомісяця.

В рамках урядової ініціативи Армія дронів були ослаблені обмеження на імпорт та податки на безпілотні технології. Такі кроки мають стимулювати розвиток виробництва дронів для потреб Збройних сил України.

Федоров повідомив CNN, що Україна нарощує виробництво дронів великої дальності.

Застосування на фронті

Віце-прем’єр Михайло Федоров зазначив, що безпілотники дешеві та відносно прості у виробництві, і ці якості допомогли БПЛА «змінити правила гри» у військових діях.

Бригадний генерал, голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь , який відповідає за закупівлю безпілотників для військових, підтвердив CNN, що БПЛА змінили методи ведення війни. За його словами, ЗСУ можуть використовувати всі види дронів.

– Кожен тип безпілотників має різне застосування. Потрібні як дешеві, так і дорогі дрони. І дрони з різними видами зв’язку. Чим більше у нас буде моделей, чим більше буде каналів зв’язку, тим ефективніша наша робота, — пояснив Щиголь.

Він додав, що кінцевою метою є масове виробництво дронів в Україні. Наразі близько 30 компаній уже запустили серійне виробництво.

– Наша мета – закупити до 200 тис. (дронів, – Ред.) до кінця року, – заявив Щиголь.

Таким чином, Україна планує розширювати масштаби своєї програми безпілотників, а також їх використання на полі бою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.