Не купуйте дешеві приставки Android TV: вони небезпечні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно експерти помітили, що продавці почали торгувати Android-смартфонами з попередньо встановленими вірусами. Користувачі купували апарати з купою вбудованої реклами і троянами. Проблема торкнулася і росіян, про що ми писали раніше. Прошивки для цих апаратів створювали зловмисники-ентузіасти за допомогою Android Open Source Project – версії Android з відкритим вихідним кодом. Такі версії ОС можуть поставлятися без сервісів і ліцензії Google.

Виявляється, проблема торкнулася не тільки дешевих Android-смартфонів з Китаю, а й ТВ-приставок на базі Android TV. За даними зарубіжних ЗМІ, на Amazon і AliExpress можна легко наштовхнутися на телеприставки з попередньо встановленими вірусами.

У кращому разі користувач такої приставки постійно натикатиметься на рекламу (зловмисники зароблятимуть на переглядах), у гіршому – його телевізор перетвориться на машину для збору конфіденційних даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільш “вірусними” приставками вважаються моделі від RockChip і AllWinner – не купуйте їх. Також не купуйте приставки, які коштують підозріло дешево, відносно моделей конкурентів.

У техпідтримку Google посипалася купа запитань від користувачів і журналістів. Нарешті, компанія дала офіційний коментар з цього приводу:

Ми отримали запитання про ТВ-приставки, створені за допомогою Android Open Source Project (AOSP), які продаються як пристрої з Android TV. Деякі з них можуть постачатися з додатками Google і Play Store, не ліцензованими Google, це означає, що на ці пристрої не поширюється Play Protect.Техпідтримка Google

Play Protect – захист Android від Google, який запобігає появі вірусів і спливаючої реклами в прошивках. Отримати Play Protect можуть тільки виробники з ліцензією Google. Якщо ви сумніваєтеся в якості та захисті своєї ТВ-приставки, перевірте наявність Play Protect.

Як це зробити:

Увімкніть телевізор і відкрийте Google Play;У магазині додатків натисніть на аватарку профілю;Перейдіть у розділ Play Protect.

В описі функції буде зазначено, чи є захист на вашому пристрої чи ні. Ще можна перевірити виробника на офіційному сайті Android. Якщо у списку немає компанії, яка створила приставку, у неї немає ліцензії і немає захисту Play Protect.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.