Технології США надходять до російських авіаліній попри на санкції

Олег Пацуля, громадянин Росії, який проживає поблизу Маямі, надіслав електронну пошту російській авіакомпанії, яка була відрізана від західних технологій і матеріалів, із спокусливою пропозицією.

Він міг би допомогти обійти глобальні санкції, накладені на авіакомпанію «Росія» після вторгнення Росії в Україну, переставляючи запчастини та електроніку літаків, яких вона так відчайдушно потребувала, через мережу компаній у Флориді, Туреччині та Росії.

«У світлі санкцій, запроваджених проти Російської Федерації, ми успішно вирішуємо наявні проблеми», — написав пан Пацуля відповідно до кримінальної скарги, поданої в п’ятницю до Окружного суду США в Арізоні.

Пана Пацулю та його бізнес-партнера заарештували в четвер за звинуваченням у порушенні експортного контролю США та міжнародному відмиванні грошей у справі, яка ілюструє глобальні мережі, які намагаються допомогти Росії обійти найширший технологічний контроль в історії .

Після російського вторгнення в Україну Сполучені Штати діяли в партнерстві з майже 40 іншими урядами, щоб накласти санкції на Росію, включаючи обмеження доступу Москви до зброї, комп’ютерних чіпів, частин літаків та інших продуктів, необхідних для підживлення її економіки та війни. Санкції також поширилися на російські авіакомпанії, зокрема “Аерофлот”, його дочірню компанію “Росія” та інші.

Але, попри ці далекосяжні санкції, минулого року тисячі партій авіазапчастин були успішно відправлені до Росії, згідно з даними російської митниці, отриманими The New York Times.

Дані, які були зібрані та проаналізовані Import Genius , американським агрегатором торгових даних, показують, що десятки мільйонів доларів авіазапчастин були відправлені російським авіакомпаніям, які явно зазнали санкцій адміністрації Байдена, включно з авіакомпаніями «Россия», «Аерофлот», Уральські авіалінії, S7 Airlines, Ютейр та авіакомпанії Перемога.

Ці поставки стали можливими завдяки незаконним мережам, таким як мережа пана Пацулі, які виникли , щоб спробувати обійти обмеження, перемішуючи товари через низку солом’яних покупців, часто на Близькому Сході та в Азії.

Наприклад, минулого року на склади “Аерофлоту” потрапили десятки партій мідних проводів, болтів, графіту та інших деталей, позначених як made in United States by Boeing. Вони перетнули незрозумілі торгові компанії, зони вільної торгівлі та індустріальні парки в Об’єднаних Арабських Еміратах і Китаї, а потім вирушили в Росію, щоб допомогти налагодити напівзруйнований флот Аерофлоту.

Дані охоплюють понад 5000 окремих поставок деталей літаків до Росії протягом восьми місяців 2022 року, від простих гвинтів до стартера авіаційного двигуна під брендом Honeywell вартістю 290 000 доларів США.

Загалом це свідчить про те, що протягом восьми місяців до Росії було відправлено американських авіаційних деталей на суму 14,4 мільйона доларів США, у тому числі 8,9 мільйона доларів деталей, які, як описано, виготовлені або продані під торговою маркою американського виробника літаків Boeing і продані в Росію через третіх сторін.

Boeing заявив, що повністю дотримувався санкцій США та призупинив постачання запчастин, технічне обслуговування та технічну підтримку для клієнтів у Росії на початку 2022 року. Експерти з авіаційного ланцюга постачання заявили, що запчастини, ймовірно, надходили з різних джерел, таких як існуючі закордонні запаси від авіакомпанії та ремонтні підприємства або торгові посередники, які торгують списаними деталями.

Завод Boeing у Рентоні, штат Вашингтон. Деталі на мільйони доларів, які, за описом, виробляються або торгуються американським виробником літаків, були продані в Росію через третіх сторін.Кредит…Грант Гіндслі для The New York Times

Згідно з даними, більша частина продукції була спрямована через такі країни, як Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай і Мальдіви. Але невелика частина посилок — у тому числі до Росії — була відправлена ​​безпосередньо зі Сполучених Штатів чи Європи.

Поставки також зросли протягом минулого року, оскільки Росія залучала глобальні компанії, щоб допомогти їй обійти санкції. Ця тенденція свідчить про те, що «мережі для ухилення від санкцій потрібен час, щоб створити під час сутичок безпосередньо після експортного контролю, але тепер вони можуть допомогти російським авіакомпаніям отримати деякі ключові частини», — сказав Вільям Джордж, директор з досліджень Import Genius.

Відповідно до кримінальної скарги, громадяни Росії, взяті під варту в четвер, почали створювати свою схему в травні минулого року, щоб відправляти частини літаків із Сполучених Штатів до Росії в порушення правил експорту.

Чоловіків звинувачують у надсиланні запитів на запчастини, включно з дорогими гальмівними системами для Boeing 737, від принаймні трьох російських авіакомпаній, у тому числі двох, яким було суворо заборонено купувати продукцію американського виробництва через так звану постанову про тимчасову відмову, видану Департамент торгівлі. У четвер агенти ФБР провели обшук у квартирі, що належить чоловічій компанії, у Trump Towers у Санні-Айлз-Біч, штат Флорида.

Адвокати чоловіків не відразу відповіли на запит про коментар.

Попри рівень ухилення від санкцій, поставки літаків до Росії залишаються значно меншими, ніж до війни. Американські офіційні особи кажуть, що російські авіакомпанії були змушені канібалізувати літаки, розбиваючи їх на запасні частини, щоб інші залишалися в експлуатації, а також зверталися до Ірану для обслуговування та запчастин.

За даними The Observatory of Economic Complexity , платформи візуалізації даних, яка досліджує динаміку світової торгівлі, російський імпорт літаків і частин до них впав з 3,45 мільярдів доларів США на рік до вторгнення лише до 286 мільйонів доларів після цього.

За даними вашингтонської некомерційної організації Silverado Policy Accelerator, Китай був провідним загальним експортером деталей для літаків, космічних апаратів і безпілотників до Росії з моменту вторгнення, на нього припадає близько половини всіх поставок, за ним йде Індія.

За даними Cirium, постачальника авіаційних даних, кількість однофюзеляжних літаків, які використовуються в Росії, впала приблизно на 16 відсотків з літа 2021 року до літа 2022 року після вторгнення. Кількість більших двофюзеляжних літаків, які часто використовуються на міжнародних маршрутах, скоротилася приблизно на 40 відсотків.

Авіаційні експерти кажуть, що російським авіакомпаніям стане складніше продовжувати літати без доступу до західних постачальників і допомоги Boeing і Airbus. Виробники регулярно консультуються з авіакомпаніями для оцінки будь-яких пошкоджень і суворо контролюють доступ до технічної документації, якою користуються механіки.

Але наразі російські авіакомпанії вдалося зберегти за допомогою міжнародних перевезень і використання сотень іноземних літаків , які застрягли там після початку війни.

Згідно з розкладом, опублікованим Cirium, очікується, що цього місяця десятки тисяч рейсів перетинатимуть Росію. Очікується, що понад 21 000 рейсів, більше половини з яких виконуються російськими авіакомпаніями, перевезуть пасажирів до та з країн Центральної Азії, а також Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Єгипту, Китаю та Таїланду.

Півдюжини юристів з експортного контролю та колишніх урядовців, з якими консультувалася The New York Times, заявили, що багато поставок у даних Import Genius, ймовірно, порушують санкції, але виробники літаків, такі як Boeing або Airbus, не обов’язково винні. Ланцюжок авіаційного постачання є складним і глобальним, і деталі могли надходити з різних джерел.

«Існує досить очевидне порушення», — сказав Вільям Рейнш, торговий експерт Центру стратегічних і міжнародних досліджень, який керував експортним контролем за часів адміністрації Клінтона. «Менш зрозуміла винна сторона».

Згідно з даними, в минулому році в Росію також постачалися деталі літаків, що походять з Європейського Союзу, в тому числі ті, які позначені як виготовлені або торгові марки Airbus.

Робота над літаком Airbus A320 в ангарі в Хайкоу, Китай, у травні. Запчастини до Airbus також були відправлені в Росію минулого року.Кредит…Чжан Ліюнь/Сіньхуа, через Getty Images

Джастін Дубон, представник Airbus, сказав, що компанія відстежує оригінальні запчастини та документацію, надану своїм клієнтам, і проводить належну перевірку всіх сторін, які запитують запчастини. Обмеження в Сполучених Штатах і Європі означають, що «немає жодного законного шляху, щоб оригінальні авіазапчастини, документація та послуги могли потрапити до російських перевізників», сказав він.

Обмеження США технічно дозволяють компаніям подавати заявку на спеціальну ліцензію, щоб продовжувати відправляти продукцію російським перевізникам з міркувань «безпеки польотів», але Boeing і Airbus заявили, що вони не шукали і не отримували такої ліцензії. Крім того, Airbus заявив, що закони ЄС забороняють доставляти такі товари в Росію, незалежно від ліцензії США.

Нинішні та колишні чиновники США кажуть, що слід очікувати деяких поставок до Росії. Кевін Вулф, партнер юридичної фірми Akin Gump, який наглядав за експортним контролем під час адміністрації Обами, сказав, що обмеження «ніколи не можуть заблокувати все», але правила все одно значно погіршують можливості Росії.

Він додав, що обсяг нових правил все ще перевищує поточні методи відстеження та забезпечення виконання в інших країнах-союзниках. До вторгнення в Україну США та інші країни майже не обмежували торгівлю авіаційними деталями, за винятком Ірану, Куби, Північної Кореї та Сирії.

«Це покращується, — сказав пан Вольф, — але все ще дуже, значно відстає».

Порівняно з іншими країнами, які здебільшого обмежують свій контроль товарами, що перетинають їхні кордони, Сполучені Штати не мають собі рівних у своїх спробах контролювати торгівлю в усьому світі.

За останні три роки Сполучені Штати ввели нові технологічні обмеження для Росії, Китаю та Ірану, які застосовуються екстериторіально: продукти, вироблені в Сполучених Штатах або в інших країнах за допомогою американських компонентів або технологій, підпадають під дію правил США навіть при переході з рук на іншу сторону світу.

І Сполучені Штати, і Європейський Союз посилюють покарання для компаній, які порушують санкції, і направляють офіційних осіб до таких країн, як Казахстан, щоб спробувати переконати їх обмежити поставки до Росії через їхню територію. Уряд США має дев’ять офіцерів експортного контролю, розміщених у Стамбулі, Пекіні та інших місцях для відстеження поставок чутливої ​​продукції, і він створює ще три офіси.

Але постачання запчастин може бути прибутковим бізнесом. Джеймс Дізальваторе, заступник директора Kharon, компанії з обробки даних і аналітики, яка стежить за зусиллями Росії обійти санкції, сказав, що вартість деяких частин літаків, імпортованих російськими авіакомпаніями після вторгнення, зросла вчетверо або більше.

«Я не думаю, що в тому, що відбувається, є секрет», — сказав Гері Стенлі, експерт із дотримання торгових норм, який консультує компанії в аерокосмічній та інших галузях. «Як довго ми мали кубинські санкції? Як довго ми мали санкції проти Північної Кореї? Як довго ми мали санкції проти Ірану? Здається, це ніколи не виведе цих людей з бізнесу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.