Підсумки Google I/O: Android 14, який перетворюється на iOS, жахливий Pixel Fold і перспективний Pixel 7A

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Учора компанія Google провела традиційну весняну конференцію Google I/O, на якій показала багато новинок. Презентація почалася з того, що CEO Google Сундар Пічаї розповів про інтеграцію штучного інтелекту в пошук. Завдяки йому результати, які отримуватимуть користувачі, стануть ще більш релевантними і корисними. Імовірність, що потрібно буде переходити за другим посиланням у Гуглі, стає дедалі нижчою з кожним роком, а це не може не радувати. Все-таки ми всі знаємо, що час – це гроші.

Але одним штучним інтелектом справа не обмежилася. На цій же презентації ми побачили аналог ChatGPT під назвою PaLM 2, отримали більше подробиць про Андроїд 14, який дедалі більше стає схожим на iOS 16 за своїми можливостями, і зацінили нові залізяки: планшет Pixel Tab, розкладачку Pixel Fold і дешевий Pixel 7A. Дивимося на всі новинки і розбираємося, чи дійсно вони заслуговують на нашу увагу.

Нейромережа аналог ChatGPT

Программисты смогут находить ошибки в своих кодах с помощью PaLM 2

Почати, звичайно ж, хочеться з PaLM 2. Ця нейромережа розуміє на момент запуску 100 мов, серед яких 20 мов програмування. Уже розумієте, чим це тхне? Завдяки поширеності сервісів Google можна не сумніватися, що багато користувачів вирішать спробувати саме PaLM 2 замість будь-яких аналогів від інших розробників. Нейромережа Гугл без жодних проблем знаходить помилки в коді програмування і навіть вміє ставити діагнози за рентгенівськими знімками. Наприклад, спокійно розпізнає частину тіла і визначає наявність або відсутність переломів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Українська мова коли-небудь з’явиться судячи зі слайдів

Окремо в Гугл зазначили, що PaLM 2 зможе генерувати зображення, і для того, щоб було зрозуміло, що це картинка, створена штучним інтелектом, у метадані буде вшиватися прихований водяний знак. Напевно, умільці через якийсь час навчаться його прибирати, але для цього певний час все ж таки має пройти. На жаль, для тестування в Україні PaLM 2 через інтерфейс Bard в Україні недоступний.

Що нового в Андроїд 14

Шпалери з емодзі з’являться на Андроїді. Не минуло й року

Ну і куди ж на презентації Google без Андроїд. Тим більше що в Андроїд 14 з’явиться велика кількість фішок з iOS 16. Зокрема, Гугл офіційно оголосила, що екранам блокування, що кастомізуються, бути. Ви зможете змінювати шрифт, його розмір, встановлювати різні варіації шпалер, додавати на них ефект глибини і навіть створювати анімовані емодзі, щоб використовувати їх як заставку. Десь ми вже це бачили, так?

Тепер знаходити зниклі пристрої буде значно простіше

Але в Google вирішили на цьому не зупинятися і взяли одну з найбільш класних фішок пристроїв Apple. У додатку Локатор на iOS можна було з дуже великою точністю знаходити загублені пристрої, які туди додані. Тепер подібна функція з’явиться в додатку Find My Device на Андроїді. Працювати це буде за тим самим принципом, що й у Apple. Розташовані поруч із вашим загубленим пристроєм Android-смартфони зафіксують їхнє місцезнаходження і передадуть на сервери Google, які, своєю чергою, сповістять вас про загублене місце через відповідний застосунок. Круто? Безумовно. Давно було пора, з урахуванням того, як поширений Андроїд по всьому світу.

Знайти підкинутий GPS-трекер стане легше

На цьому в частині пошуку компанія вирішила не зупинятися і об’єдналася з Apple для інтеграції в свої операційні системи повідомлень про випадково виявлені GPS-трекери. Тепер, якщо хтось підкинув вам Apple AirTag, а у вас телефон на Андроїді, то ви все одно зможете його виявити. Теж саме станеться і на iPhone з трекерами Google. Згодом у системи інтегруються й інші виробники. Б-безпека.

WhatsApp на годиннику – головна інновація презентації Андроїд

Ну а центром презентації Андроїда стала поява WhatsApp для годинників на WearOS. Найцікавіше, що Ватсап уперше зробив застосунок для носимих пристроїв. Навіть для Apple Watch його досі немає. Тож спілкуватися в зеленому месенджері в екосистемі Андроїда стане явно комфортніше.

Складаний смартфон Google Pixel Fold

Pixel Fold зліва. ПРОСТО. ПОДИВІТЬСЯ. НА. ЦІ. РАМКИ.

Софт софтом, але час переходити до залізяк. З точки зору смартфонів ніякого одкровення тут не сталося. Минулого тижня ми докладно розповідали про складаний Pixel Fold. Нічого нового на презентації не показали. Але встановлювати ціну, аналогічну Самсунгу 1799 доларів США – це дуже сильний крок з боку Google. І якась завищена самовпевненість. Ось тільки живі фотографії показали, які все-таки величезні рамки будуть на внутрішньому екрані Pixel Fold. На тлі Galaxy Fold виглядає це, відверто кажучи, убого. А взагалі телефон вийшов повним аналогом Pixel 7 Pro, просто з додатковим екраном. Не здивували від слова зовсім.

Компанії, які випускають складні смартфони, щороку намагаються придумати якісь незвичайні способи їх застосування. Гугл не залишилася осторонь і вирішила, що перегляд відео, коли смартфон розкладений у підставку, або зйомка на камеру в такому ж вигляді – це банально. І зробила двосторонній перекладач. Так, вам не здалося. У розкладеному вигляді на обох дисплеях відображається текст. І кожен зі співрозмовників бачить фрази потрібною йому мовою. Більше нічого цікавого для Pixel Fold не змогли придумати навіть у Гугл. І-інновації.

Характеристики Pixel 7a

Якщо з розкладачкою все і без того ясно – прохідний девайс, то ось на Pixel 7A можна зупинитися докладніше. Хоч зміни в смартфоні порівняно з торішнім Pixel 6A і не такі помітні, як хотілося б, але вони все одно є. Процесор Tensor G2, як у старших моделях, OLED-екран 6,1 дюйма з частотою оновлення 90 Гц. Щоправда, могли б прикрити його чимось сучаснішим, ніж Gorilla Glass 3, але економія – наше все. Нарешті в дешевому Пікселі з’явилася і бездротова зарядка, що не може не радувати.

Зовнішній вигляд Pixel 7A не викликає жодних питань. Симпатичний апарат

Google повідомила, що Pixel 7A отримав найкращу камеру в сегменті до 500 доларів. Давайте дивитися:

  • Основний модуль: 64 МП, f/1.9, оптична стабілізація;
  • Ширококутний модуль: 13 МП, f/2.2;
  • Фронтальна камера: 13 МП, f/2.2;
  • Запис відео 4К 30/60 FPS з оптичною стабілізацією.
Сенсор камери, порівняно з Pixel 6a став більшим

На папері все виглядає непогано, хоча світлосили основному об’єктиву можна було б і трішки додати. Якось для мене психологічне значення знаходиться десь на рівні f/1.8. Але треба зазначити, що порівняно з Pixel 6a сенсор став значно більшим. Тож потрібні реальні тести. За 499 доларів смартфон виглядає дуже багатообіцяюче.

Планшет Google Pixel

Ну а найкрутішою залізякою на презентації Google, як мені здалося, став планшет Pixel Tab. Так, ви не повірите, але він виявився реально цікавим. Просто подивіться, що ви отримуєте за 499 доларів:

Підставка йде в комплекті з планшетом
  • 11 дюймовий IPS-екран з роздільною здатністю 2560х1600 пікселів;
  • 8 ГБ оперативної + 128 або 256 ГБ внутрішньої пам’яті;
  • Процесор Google Tensor G2;
  • Датчик відбитка пальця в кнопці блокування;
  • Чистий Андроїд;
  • Спеціальна док-станція в комплекті з бездротовою зарядкою і динаміком, яка перетворює планшет на Google Home.

Загалом, вийшов не тільки шикарний приліжковий гаджет, а й медіацентр для розумного будинку. Прив’язали до нього всі свої пристрої і керуєте з одного місця. Ось це реально та штука, яку я б із задоволенням спробував. Заходьте в наш чат у Телеграмі і розповідайте, що з новинок Гугл сподобалося вам найбільше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.