Нацбанк звернувся до всіх власників банківських карток. Дві важливі поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні під час повномасштабних воєнних дій активізувалися карткові шахраї. Вони завдали пересічним громадянам України, банкам та бізнесу збитків на 481 млн грн. Це на 46% більше, ніж було 2021 року.

Крім того, кількість незаконних дій із платіжними картками збільшилася на 8%. Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

За один раз у середньому крадуть по 2200 грн.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У середньому за один раз із карток крадуть по 2200 грн. Роком раніше ця сума також була нижчою – 1600 грн. Однак загальна сума збитків від шахрайства зростала порівняно зі зростанням суми операцій із платіжними картками українських банків.

«Рівень збитків від незаконних дій із платіжними картками у загальній сумі всіх видаткових операцій із платіжними картками залишився відносно низьким. Так, на 1 млн грн видаткових операцій з використанням платіжних карток на шахрайські операції припадало 69 грн», — зазначили в НБУ.

“Карткові” шахраї діють як офлайн, так і в інтернеті. При цьому:

  • 86% від загальної кількості випадків платіжного шахрайства відбулося онлайн;
  • 14% – через фізичні пристрої (торговельна мережа, банкомати, пристрої самообслуговування).

І шахраї не зупиняються: лише з початку 2023 року до кіберполіції надійшло понад 20 тис. звернень. Понад 75% заяв стосуються шахрайства в Інтернеті.

Як зберегти свої гроші

Тому в НБУ радять українцям зберігати пильність. Також рекомендують дотримуватися простих правил, щоб убезпечити свої рахунки:

  • тримати в секреті SMS-коди від банків та мобільних операторів, три цифри на обороті картки (CVV-код), логіни та паролі від інтернет-банкінгу;
  • перш ніж вводити кудись дані платіжної картки або паролі від інтернет-банкінгу, необхідно перевірити URL-адресу ресурсу; адже будь-які відмінності можуть свідчити, що користувач опинився на фішинговому сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.