Скільки людей насправді використовують iPhone. Apple більше не буде це приховувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ЄС змусив Apple розкрити кількість активних користувачів в App Store на місяць. З цього можна зробити кілька цікавих висновків.

І знову за дуже короткий проміжок часу новий закон Європейського Союзу впливає на те, як працює Apple. Ми вже багато разів писали про те, що таке Закон про цифрові послуги і як він вплине на роботу найбільших технологічних компаній. Регламент поширюється на найбільших гравців ринку, а не лише на компанію з Купертіно, і змушує, наприклад, Google чи Facebook пояснювати, як працюють їхні алгоритми.

Однак для того, щоб закон працював, необхідно спочатку визначити, на кого він поширюється. Це, своєю чергою, вимагає, щоб обрані об’єкти надавали кількість активних користувачів. Google і Facebook не мають проблем і навіть хваляться своєю популярністю, тоді як Apple не так охоче розкриває точну статистику роботи своїх сервісів. Але тепер він повинен це зробити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки людей в ЄС користуються магазином Apple?

Щоб вважатися дуже великою онлайн-платформою (VLOP), у вас має бути щонайменше 45 мільйонів активних користувачів на місяць у Європейському союзі. App Store без проблем дотримується цього правила. Тільки для iOS у магазину 101 мільйон користувачів, а для iPadOS – 1/4 від цього числа – 23 мільйони. У нас є додаткові 6 мільйонів, якщо рахувати користувачів macOS, і один мільйон додає до цього tvOS. Менше мільйона людей використовують watchOS, Apple Books і тих, хто підписується на подкасти на платформі.

З цих даних можна витягти дуже цікаву статистику. Наприклад, якщо врахувати населення ЄС (за даними на 2020 рік воно становить 447 млн осіб), то ми виявимо, що тільки iOS-версією магазину користується майже 1/4 жителів ЄС на місяць, що означає, що саме стільки активних користувачів iPhone у Європейському Союзі.

Що означає DSA для App Store?

Закон про цифрові послуги покликаний запобігти ситуації, коли потенційні загрози безпеці на найбільших платформах ігноруються, або ситуації, коли найбільші постачальники цифрових послуг діють непрозоро для користувача. Такі компанії, як Facebook, TikTok або Apple, повинні повідомляти про всі потенційні загрози, пов’язані з впровадженням алгоритмів на їхніх платформах, особливо пов’язаних зі штучним інтелектом.

Нещодавно, наприклад, рішення на основі штучного інтелекту були представлені Facebook у Reels в Instagram, що зробило сервіс стрімко популярним. Це показує, чому необхідні такі закони, як DSA. Звісно, Apple це не влаштовує, тому вона хоче, щоб VLOP вважався тільки магазином iOS, а для iPadOS, macOS та інших – ні.

Чи є сенс у такому поділі або це просто спроба знайти обхідний шлях і зберегти якомога більше свободи поза регламентом?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.