Чи потрібна нам TruthGPT від Ілона Маска

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ChatGPT, чат-бот на основі штучного інтелекту, останні кілька місяців наробив багато галасу в мережі. Не довелося довго чекати, поки конкуренти включилися в боротьбу і почали презентувати власні рішення. Так, Google продемонстрував AI Bard, а Microsoft на основі рішень Open AI впровадила у свій пошуковик Bing Chat. Більше того, редмондський гігант інвестував мільярди доларів у розвиток OpenAI і має намір впроваджувати (і вже потихеньку впроваджує) подібні технології у свої сервіси.

Ілон Маск, схоже, також долучився до цієї сфери, оголосивши про впровадження TruthGPT. Мільярдер підкреслює, що ChatGPT може бути небезпечним і вводити в оману користувачів. Маск хоче створити сервіс, який би генерував більш достовірну і прозору інформацію порівняно з конкуруючими рішеннями. Звучить амбітно і високопарно… як і більшість заяв Ілона.

Витоки проекту TruthGPT

Як я вже згадував у вступі, Ілон Маск оголосив про плани запустити платформу штучного інтелекту під назвою TruthGPT. Мільярдер має намір конкурувати з пропозиціями Microsoft (Bing) і Google (Bard). Протягом певного часу Маск критикував редмондського гіганта за підтримку OpenAI мільярдами доларів. Він також звинуватив компанію, відповідальну за ChatGPT, у тому, що вона надає перевагу комерціалізації сервісу та отриманню прибутку. Маск стверджував, що OpenAI “вчить штучний інтелект брехати”, і заявив, що компанія стала організацією з “закритим кодом”, “орієнтованою на прибуток” і “тісно пов’язаною з Microsoft”. Варто додати, що ця критика також випливає з того факту, що Маск був співзасновником OpenAI. Він покинув її незадовго до комерційного успіху після фіаско зі спробою отримати контроль над компанією. Це, звичайно, може вплинути на те, як він дивиться на бізнес цієї компанії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Критика Маска також поширюється на співзасновника Google Ларрі Пейджа, якого він звинуватив у тому, що той не приділяє належної уваги безпеці штучного інтелекту… а також у бажанні створити цифрового бога. Всі ці висловлювання з вуст мільярдера, напевно, врешті-решт призвели до того, що він почав працювати над власним проектом. Подейкують, що Маск давно шукав фахівців зі штучного інтелекту, які працювали в Google. Ідея, звісно, полягала в тому, щоб створити штучний інтелект, який міг би конкурувати з OpenAI.

“Я збираюся запустити те, що я називаю TruthGPT – штучний інтелект, який шукає максимальну правду і намагається зрозуміти природу Всесвіту”.

– сказав Маск в інтерв’ю Такеру Карлсону на телеканалі Fox News.

Варто зазначити, що минулого місяця Маск зареєстрував компанію X.AI Corp, що базується в штаті Невада. У документі Маск вказаний як єдиний директор, а Джаред Бірчалл – як секретар. Реєстрація відбулася відразу після того, як Маск і група експертів закликали до піврічної паузи в розробці моделей, потужніших за нещодавно запущену GPT-4 від OpenAI, посилаючись на можливі ризики для громадськості. Можна припустити, що такий заклик мав прихований підтекст: Маск, ймовірно, хотів виграти час для власного проекту, щоб наздогнати конкурентів.

Нещодавно Маск придбав для Twitter 10 000 графічних процесорів, які є ключовими для моделей машинного навчання. Тож очевидно, що робота над проектом просувається. Крім того, на початку березня ексцентричний мільярдер найняв інженерів-спеціалістів Ігоря Бабушкіна та Мануеля Кройса.

Чи потрібен нам TruthGPT – тобто питання безпеки

Саме питання безпеки неодноразово піднімалося Ілоном Маском як перешкода для подальшого розвитку штучного інтелекту. У нещодавньому інтерв’ю журналісту Fox News мільярдер ще раз наголосив на цьому:

“ШІ є більш небезпечним, ніж, скажімо, погано керований дизайн літаків або обслуговування виробництва, або погане виробництво автомобілів. Він має потенціал знищити цивілізацію”.

– заявив Маск.

Мільярдер вважає, що занадто гарний, щоб бути правдою, штучний інтелект може маніпулювати громадською думкою, створюючи тим самим хаос у певних соціальних групах. Звучить трохи схоже на сценарій фантастичного фільму… а можливо, це лише інструмент для відволікання від кінцевого плану мільярдера – створення супер-додатку X, який, безумовно, матиме багато спільного з TruthGPT. З огляду на останні події у світі штучного інтелекту, той факт, що такий інструмент буде де-факто контролюватися однією людиною, яка має безліч послідовників – не здається надто безпечним.

Яким буде TruthGPT?

Ілон Маск у своїх припущеннях проповідує амбіції, стверджуючи, що TruthGPT буде надзвичайно безпечним і, перш за все, максимально орієнтованим на пошук істини. На думку мільярдера, ШІ, спрямований на розуміння Всесвіту, також навряд чи призведе до знищення людей, оскільки ми є для нього цікавим елементом.

Користувачі зможуть використовувати два різних режими: чат і питання-відповідь, отримуючи чітку інформацію на задану тему. На відміну від вибору інформації з веб-сайтів, TruthGPT завжди надасть користувачеві кілька варіантів на вибір і дасть власну відповідь, засновану на реальних даних. Додаток буде доступний безкоштовно, але користувачі також можуть розраховувати на преміум-версію за додаткову плату. Принаймні, так це має виглядати згідно з повідомленнями, що циркулюють в Інтернеті в теорії. Як це працюватиме на практиці і хто вирішуватиме, що є “правдою”, а що ні – ще належить з’ясувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.