Власники iPhone зможуть ставити сторонні додатки – чому це погано

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Різні аналітики вже не вперше заявляють – в iOS 17, яка вийде разом із новими гаджетами від Apple, з’явиться довгоочікувана функція встановлення додатків зі сторонніх джерел. Річ у тім, що зараз на iPhone поставити софт можна тільки з офіційного магазину App Store.

Реклама

Цим незадоволені як користувачі, так і європейське законодавство – вважається, що такий підхід монополізує компанію Apple. Та й не всі додатки є в App Store – сувора модерація та абонентська плата відштовхують дрібних розробників.

Поки незрозуміло, як буде реалізовано встановлення стороннього софту для iPhone і iPad. Тут можливі два варіанти:

  • Встановлення за допомогою завантаження файлу з дистрибутивом. Так зроблено на Android;
  • Допуск сторонніх магазинів додатків.

Перший варіант здається більш реалістичним, адже для другого потрібно буде створювати відповідну інфраструктуру, також доведеться змінюватися і стороннім магазинам, щоб підходити під суворі критерії Apple.

Безсумнівно, встановлення застосунків зі сторонніх джерел – це великий плюс. Найімовірніше, з’являться всі програми, які заблоковані компанією через санкції, наприклад, банківські. Також буде багато нового софту від невеликих компаній і дрібних розробників. Але є величезний жирний мінус – безпека.

Політика компанії Apple щодо допуску нового контенту в App Store дуже сувора. Багато розробників чекають місяцями, поки їхній продукт буде ретельно вивчений і перевірений модераторами компанії. Софт тестується як на безпеку, так і на швидкість роботи. Не пригадую, щоб були прецеденти, пов’язані з масовим зараженням вірусами техніки Apple – причина тут криється якраз у власному магазині, який надійно контролюється компанією.

У Google є теж Play Market, тільки там, за фактом, модерація дуже слабка. Часто через магазин від Google можна отримати вірусні додатки на свій смартфон. Приблизно та сама схема може чекати на власників Apple – встановлення софту зі сторонніх джерел стане на власний страх і ризик, оскільки жодної модерації не буде.

Найімовірніше, зловмисники спробують зламати iOS, адже раніше така можливість була сильно урізана тим, що сторонній додаток легально додати на пристрій було неможливо.

Який висновок? Безсумнівно, це плюс. Але з появою такої можливості репутація мобільних девайсів від Apple може трохи впасти – напевно будуть інциденти, пов’язані зі зломом і уповільненням роботи гаджетів. iPhone крутий тим, що додатки для мобільних пристроїв буквально підпилюються напилком до ідеалу. Чи стануть це робити при змінах політики компанії? Поживемо – побачимо.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ