Новини України та Світу

Які соціальні мережі є лідерами зі збору персональних даних

Share

Ще 10 років тому ринок смартфонів складався винятково із західних брендів і пристроїв Східноазіатських тигрів, тоді як продукція з КНР вважалася чимось маргінальним. Зараз ми бачимо, що ситуація змінилася кардинальним чином. За підсумками минулого року китайські смартфони зайняли 65% нашого ринку, залишивши позаду колись імениті бренди. Водночас потенційні покупці розділилися на два непримиренні табори.

Добре відомо, що соціальні медіа-платформи збирають різні види персональних даних своїх користувачів, і останніми роками довкола цієї практики розгорнулася велика дискусія: скандали з незаконним витоком даних з боку компаній-власників платформ і питання, що вийшли на рівень національної безпеки, коли політики в США звинуватили китайську соцмережу TikTok у шпигунстві.

Австралійсько-американська організація з кібербезпеки Internet 2.0 провела дослідження і представила список соціальних мереж і популярних комунікаційних застосунків, які більше за інших збирають особисті дані своїх користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На першому місці перебуває TikTok, платформа для створення коротких відеороликів, яка за короткий період часу набула популярності, аналогічної Facebook та Instagram, маючи величезне проникнення і вплив на дітей та підлітків. Згідно з дослідженням, TikTok збирає найбільший обсяг призначених для користувача даних серед усіх платформ, включно з даними про бездротові мережеві можливості смартфона користувача і дані з SIM-карти пристрою.

На другому місці перебуває VK.com, яка, схоже, збирає майже таку саму кількість даних своїх користувачів, як і Tik Tok. Месенджер Viber з майже мільярдом користувачів перебуває на третьому місці в списку, за ним ідуть Microsoft Teams, Outlook, Instagram, Twitter і Snapchat, які також збирають досить багато даних про своїх користувачів.

Це велика і наразі невирішена проблема, оскільки платформи та застосунки іноді запитують згоду користувачів на збір персональних даних, але в багатьох випадках збирачі даних працюють без згоди користувачів.

Основною причиною збору даних було створення комерційного профілю користувачів для отримання персоналізованої реклами. Потім різні компанії вирішили таємно продавати третім особам ці дані, які зазвичай мають залишатися суворо в розпорядженні самих компаній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Xiaomi запустила в глобальний продаж планшети Redmi Pad Pro з 12,1-дюймовим екраном

    Xiaomi розпочала продаж глобальних версій планшета Redmi Pad Pro, які близько місяця тому дебютували на…

    20.05.2024

    Найтонший iPhone представлять у 2025 році

    Apple, швидше за все, представить своє 16 покоління iPhone у вересні, але вже є припущення…

    20.05.2024

    Apple та OpenAI всіх здивують на WWDC 10 червня

    Apple планує насамперед використовувати підхід із використанням штучного інтелекту, вбудованого безпосередньо у пристрої iPhone. Проте…

    20.05.2024

    Корпус Samsung Galaxy S25 Ultra отримає новий клас титану

    Це дозволить покращити структурну цілісність топового Samsung Galaxy S наступного покоління. Титан класу Grade 3…

    20.05.2024

    Firefox почне аналізувати пошукові запити користувачів

    Браузер Firefox почав вивчати пошукові запити користувачів. Як пояснили в компанії Mozilla, яка розробляє програму,…

    20.05.2024

    Компанія TCL представила унікальний смартфон, який можна скласти втричі

    Компанія TCL у рамках виставки Display Week 2024 у Каліфорнії представила прототип гнучкого смартфона TCL…

    20.05.2024