Новини України та Світу

Viber та Telegram загрожують безпеці українців, – Міністерство оборони

Share

Месенджери Viber та Telegram можуть загрожувати безпеці українців. Про це повідомив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Український бізнесмен Ярослав Ажнюк повідомив про зустріч із головою ГУР Міноборони України. Той попередив його про небезпеку використання популярних месенджерів Viber та Telegram. Підприємець зіслався на Буданова, який заявив, що Viber – додаток, який був створений для шпигунства, а ключі до Telegram належать Федеральній службі безпеки Росії.

 

 

Ажнюк запевнив, що йому дозволили розголошувати цю інформацію, більше того – Буданов підтримав цю ініціативу. Глава Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров пообіцяв допомогти вивчити зв’язок популярного в Україні месенджера Telegram з Кремлем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“На мою думку, це важлива інформація для суспільства. На уточнення, чи можна про це говорити публічно, глава ГУР відповів ствердно. На запитання “Чому ми не говоримо про це на державному рівні?”, Кирило відповів у властивій йому манері: “Говоріть”” , – зазначив Ярослав Ажнюк.

Генеральний директор Rakuten Viber Офір Еял вже відреагував на заяву Кирила Буданова.

“Ми будемо раді зустрітися з українськими офіційними особами, щоб детальніше розповісти про переваги безпеки та конфіденційність Viber”, – повідомив він.

Вказано, що Vibеr є міжнародною компанією, яка з 2014 року належить японському технологічному гіганту Rakuten. Його генеральний директор Хіросі Мікітані підтримав Україну після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року. Він пожертвував 8,7 мільйонів доларів нашій державі, а також відправив нам 500 генераторів.

Офір Еял підкреслив, що Viber створено чотирма ізраїльськими співзасновниками у 2012 році. Він не має зв’язку з будь-яким урядом. Дзвінки та чати у цьому месенджері захищені наскрізним шифруванням.

Щодо Telegram, цей проект створив засновник російської соціальної мережі “ВКонтакте” Павло Дуров. Сервіс побудований на технології шифрування листування MTProto, який розробив брат Павла – Микола. У РФ марно намагалися заблокувати месенджер, який продовжив роботу і там, і у багатьох інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • якщо ці дві рашистські компанії будуть і далі в Україні, ми так ніколи ту війну не виграєм, навіщо спонсорувати це ФСБ шне гівно? чому наші люди такі тупі!

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    В Engadget назвали 5 найкращих середньобюджетних смартфонів, які можна купити навесні 2024 року

    Йдеться про смартфони вартістю від $150 до $300 (5900 до 12000 гривень). Лідером у цій…

    16.05.2024

    Android 15 дозволить приховати програми

    Користувачі операційної системи Android 15 зможуть приховувати свої програми від сторонніх. Таку функцію, яка називається…

    16.05.2024

    Microsoft пропонує співробітникам китайських підрозділів переїхати з Китаю

    Корпорація Microsoft звернулася до своїх співробітників у китайських підрозділах, що спеціалізуються на штучному інтелекті та…

    16.05.2024

    Через зниження продажів смартфонів у США компанія Apple продовжує утримувати лідируючі позиції

    Нещодавній звіт Counterpoint Research малює картину мінливого ринку смартфонів у США. У першому кварталі 2024…

    16.05.2024

    Новий чіп M4 в iPad Pro розігнали за допомогою рідкого азоту

    У продаж надійшов новий iPad Pro (2024), оснащений процесором Apple M4, і технологічні ентузіасти вже…

    16.05.2024

    Блогер перевірив, чи можна погнути нові iPad Pro на M4 (відео)

    На початку травня Apple презентувала абсолютно нові 11- та 13-дюймові iPad Pro на чіпах M4.…

    16.05.2024