Новини України та Світу

Wi-Fi 7 – майбутнє бездротового зв’язку чи непотрібна річ

Share
Час читання: 3 хв.

Розробники продовжують активно розвивати бездротові мережі. Уже зараз активно проходить тестування Wi-Fi 7. У цій статті розберемося, чого очікувати від нового стандарту зв’язку, коли він стане доступний звичайним користувачам.

Особливості стандартів Wi-Fi

Більшість користувачів абсолютно не розбираються в стандартах бездротової мережі. Головне, щоб роутер стабільно працював і забезпечував стабільну передачу даних для роботи та розваг. Однак якщо хочете розібратися з усіма тонкощами Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E і Wi-Fi 7, рекомендуємо почитати спеціалізовані матеріали, в яких детально розбираються технології.

Якщо коротко, до появи Wi-Fi 6E, бездротове з’єднання здійснювалося на частоті 2,4 і 5 ГГц. Wi-Fi 6E відкрив доступ до частоти 6 ГГц, але тільки з певними обмеженнями.

Новий стандарт так і не пройшов повноцінну сертифікацію в США. Багато служб в Америці підтримують зв’язок саме на частоті 6 ГГц. Після численних випробувань і тестів, було розроблено компромісне рішення, всі роутери, що функціонують за стандартом Wi-Fi 6E, повинні застосовуватися виключно в рамках приміщення.

У Wi-Fi 7 проблему з частотами вдалося вирішити. Бездротова лінія передачі даних на частоті 6 ГГц не перетинається зі спеціалізованими сигналами і не чинить жодних перешкод. Причому очікується продуктивність на рівні 40 Гбіт/с.

Для чого потрібен Wi-Fi 7

На поточний момент Wi-Fi 7 актуальний для вирішення таких завдань:

  • для швидкого скачування файлів обсягом понад 100 гігабайт;
  • запуску додатків реального часу;
  • для роботи з хмарними технологіями.

Якщо швидкість з’єднання дійсно буде на рівні 40 Гбіт/с, саме на цьому показнику наполягають розробники, то завантаження великих файлів займатиме всього кілька хвилин. Відповідно, істотно спроститься робота з великими обсягами інформації.

Однак куди більший захват викликає в експертів – це підтримка програм реального часу. Багато фахівців були впевнені, що ніколи бездротові технології не зможуть підтримувати настільки високу швидкість передачі даних, щоб забезпечити стабільну роботу таких додатків. Однак усе змінилося, коли за справу взялися дослідники ІППІ РАН і НДУ ВШЕ. Саме вони і взялися за розробку нового стандарту.

Ще одна особливість Wi-Fi 7 – це повноцінна робота з хмарними додатками. З новою технологією з’явиться можливість віддалено запускати різні іграшки у віртуальній реальності. У перспективі це дасть величезний поштовх до розвитку ринку розваг.

Коли з’явиться Wi-Fi 7

Можна з повною упевненістю заявити, що в найближчі 2-3 роки переходити на новий протокол точно не буде потрібно. Причин тут кілька:

  • Немає відповідних гаджетів. Кілька компаній, які займаються виробництвом роутерів, вже офіційно представили моделі з підтримкою Wi-Fi 7. Однак на ринку немає жодного пристрою, який би підтримував таку технологію. Ба більше, навіть попередній стандарт Wi-Fi 6Е підтримують не всі флагманські смартфони.
  • Багатьох і так все влаштовує. Ще одна вагома причина, 95% користувачів задоволені і поточними можливостями бездротової мережі. Причому більшість з них продовжують користуватися застарілим стандартом 2,4 ГГц. Природно, виробники реально оцінюють потребу ринку і не поспішають вводити нововведення, які можуть виявитися практично не затребуваними.
  • Дорого. Найдешевший роутер з підтримкою Wi-Fi 7 становить 700 доларів. Найближчим часом очікувати падіння цін не доводиться. Поки такі моделі є ексклюзивними і випускаються обмеженим тиражем.

Однак куди важливіше, у нас такий стандарт не пройшов сертифікацію, а процес цей не швидкий. Для розуміння, Wi-Fi 6Е проходив перевірки протягом практично 3 років, поки офіційно дали добро на використання.

А чи варто купувати роутер зі стандартом Wi-Fi 6Е

Роутери з підтримкою Wi-Fi 6Е вже широко представлені на ринку – вибрати є з чого. Однак перш ніж бігти в магазин за новою моделлю, потрібно визначитися з поточними потребами, бюджетом і можливостями провайдера. Найдешевша модель обійдеться близько 10 000 гривень.

Більшість вітчизняних забезпечують швидкість передачі даних у межах 100 Мбіт/с – 1 Гбіт/с. Такі показники набагато нижчі, ніж допускається в Wi-Fi 6Е. Купувати такий роутер доцільно, якщо є можливість задіяти його по максимуму. В іншому разі можна обійтися простішими моделями.

Висновок

Нова технологія бездротової передачі даних Wi-Fi 7 дійсно досить перспективна і дозволяє зробити роботу в інтернеті набагато комфортнішою. Однак на даний момент новий стандарт – це перспектива на найближчі 5-7 років.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    OnePlus 13 отримає функцію магнітної бездротової зарядки

    Під час спілкування з шанувальниками на Weibo, коли йому поставили питання про можливе повернення бамбукових…

    07.10.2024

    Apple планує випустити оновлений AirTag у 2025 році з покращеними функціями

    Apple випустила свій трекер AirTag у квітні 2021 року, і з того часу він не…

    07.10.2024

    Концепція Galaxy S25 Ultra з One UI 7 показує дизайн майбутнього флагмана

    Блогер та інсайдер Ice Universe зібрав всю відому інформацію про майбутній смартфон Galaxy S25 Ultra…

    07.10.2024

    Microsoft представила швидкий спосіб оновлення до Windows 11

    Компанія Microsoft оновила інструкцію для користувачів, які використовують застарілі системи. Тепер матеріали доступні для систем…

    07.10.2024

    Названо пристрої Apple можуть анонсувати до кінця жовтня

    Компанія Apple планує анонсувати у другій половині жовтня цілу низку оновлених пристроїв. За даними Марка…

    07.10.2024

    Apple відкладає створення “розумного” кільця

    Незважаючи на багаторічні чутки та великий пакет патентів, пов'язаних з «розумним» кільцем Apple, новий звіт…

    07.10.2024