Чому краще ніколи не шукати хвороби в Google пошук

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Авторка MIT Technology Review розповіла, як влаштовані алгоритми пошукових систем і пояснила, чим може закінчитися пошук хвороб.

Авторка розповіла, як почала гуглити інформацію про рак горла, бо цей діагноз поставили її батькові. Зрештою ця інформація немов стала сама знаходити жінку. Так, на Amazon з’явився блок із рекомендаціями книжок про горе і втрату, а під час купівлі лосьйону для обличчя, їй запропонували купити книжку “F*ck Death: чесне керівництво з подолання горя”. Звичайно ж, уся справа була в персоналізованій рекомендаційній системі.

Авторка задалася питанням: чому ж так складно відмовитися від контенту, який нам не потрібен, навіть якщо він завдає нам очевидної шкоди? Вона зрозуміла, що інтенсивно переживала вплив методів поширення реклами в інтернеті. Штучний інтелект і збір даних користувачів зробили таргетинг більш персоналізованим. “Усвідомлюєте ви це чи ні, але ви теж уже, ймовірно, стали частиною якогось цифрового патерну”, – зазначила авторка.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вона повідомила, що чим більше намагалася уникати неприємного контенту, тим більше його їй показували. Як пише авторка, алгоритми налаштовані таким чином, що якщо людина хоче побачити екстремальний контент, то майданчик має запропонувати їй такий.

Жінка додала, що щоб позбутися таких рекомендацій, можна спробувати заплутати алгоритм: лайкати і звертати увагу на те, що вам зовсім не цікаво. Крім того, можна використовувати режим інкогніто або приватні браузери, а також регулярно очищати історію відвіданих сторінок і файли cookie.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.