Вторинний ринок смартфонів зростає. На це є кілька причин

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними агентства IDC , у 2022-му на світовому ринку було продано на 11,5% більше старих телефонів, ніж роком раніше. Тенденція актуальна зокрема для розвинених країн, включно зі США. Експерти розповіли про фактори зростання сегмента і його майбутні перспективи.

Що йдеться у звіті

За оцінками аналітиків, поставки вживаних і відновлених смартфонів склали 282,6 мільйона штук. З них 73,5 млн гаджетів продали в Північній Америці. Якщо поточні темпи зростання збережуться, очікується, що кількість продажів у секторі продовжить збільшуватися в середньому на 10,3% щорічно і досягне обсягу в 413,3 млн одиниць до 2026-го.

Якщо говорити про дані за новими пристроями за той самий період, на глобальному ринку спостерігається 12-відсоткове зниження відвантажень у річному обчисленні. При цьому споживачі віддавали перевагу преміальним апаратам. Можна зробити висновок, що заради вигідних цін люди стали частіше звертатися до вторинного сегменту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Причина не тільки в економії

Головним драйвером затребуваності старих гаджетів стали привабливі ціни на них в умовах економічної нестабільності. На тлі уповільнення інновацій в індустрії нові смартфони не можуть викликати колишній попит, особливо з урахуванням зростання їхньої вартості. Останнє – вимушений крок виробників, який, крім інших чинників, продиктований збільшенням циклу використання пристроїв, що перевищив три роки.

Експерти IDC зазначають, що також мали місце зміни в моделі роботи стільникових операторів, на яких припадає значна частина збуту телефонів у США. Зокрема, вплинув розвиток програм trade-in і підписки на телефон. Раніше компанії включали вартість гаджета в абонентську плату за контрактом, що укладається з клієнтом на кілька років.

Тепер же до тарифів зв’язку додається підписка на смартфон, у рамках якої користувач виплачує щомісячну суму і після закінчення фіксованих термінів отримує наступну модель гаджета, а стару здає в магазин. Оператору залишається відреставрувати зовнішній вигляд апарата і повернути його в магазин зі знижкою. Звідси зрослий збут відновлених телефонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.