Snapdragon 8 Gen 2 – Qualcomm обіцяє революцію, але чи потрібна вона вам насправді

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість нових флагманських Android-смартфонів оснащені топовими процесорами Qualcom. Чому виробники встановлюють у свої смартфони Snapdragon 8 gen 2? Це пов’язано з підвищенням ціни, чи за цим стоїть щось більше?

Сучасний чіп – це не просто процесор

Збираючи стаціонарний комп’ютер або конфігуруючи ноутбук, користувачі можуть вибрати одну з декількох моделей процесорів. Ті, хто використовує вимогливі програми, обирають потужніші пристрої, тоді як менш вимогливі споживачі можуть заощадити на центральному процесорі, обравши, наприклад, кращу відеокарту або більший обсяг пам’яті. Різні моделі процесорів і графічних процесорів сумісні між собою. У мобільних чіпах це виглядає дещо інакше.

Мобільні чіпи (SoC) перших смартфонів складалися з процесора, графічного чіпа, DSP, що відповідає за мобільний зв’язок, і GPS-модуля. Навіть у старих SoC неможливо було відокремити процесор від графіки, а сучасні чіпи складаються з ще більшої кількості компонентів. Ситуація на ринку телефонів десяток років тому була зовсім іншою. Навіть топові чіпи намагалися забезпечити необхідну продуктивність, тому висока вартість пристрою і процесора виправдовувалася більш ефективною роботою системи і встановлених на ній додатків. Сьогодні навіть пристрої середнього класу забезпечують достатню продуктивність для базових, а також більш складних додатків. Тож чи можливо виготовити флагманський пристрій на базі SoC середнього цінового сегменту?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – мобільна платформа

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 називають мобільною платформою, оскільки вона складається з багатьох компонентів. Переважна більшість з них необхідні для роботи сучасних флагманських пристроїв.

Snapdragon 8 gen 2 оснащений восьмиядерним процесором. Чотири типи ядер (1x Cortex-X3, 2x Cortex-A-715, 2x Cortex-A-710, 3x Cortex-A510) відповідають за обчислення, що впливає на швидкість роботи системи, відкриття додатків тощо. Snapdragon також пропонує графічний процесор Adreno 740, основним завданням якого є виконання обчислень, пов’язаних з 3D-графікою. CPU і GPU працюють разом, а також з процесором Hexagon в завданнях з використанням штучного інтелекту. У смартфонах це, наприклад, допомога в перекладі в реальному часі, продовження терміну служби батареї або поліпшення роботи камер.

Ще одним компонентом SoC Snapdragon 8 покоління 2 є модуль зв’язку 5G. Смартфони середнього класу також підтримують новітній мережевий стандарт, тоді як флагмани часто мають краще покриття. На більш стабільне з’єднання можна розраховувати і для Wi-Fi та Bluetooth. Snapdragon 8 gen 2 полегшить життя, якщо ви часто користуєтеся бездротовими пристроями.

Споживачі часто обирають флагманські смартфони через кращі фотографічні можливості. Без топових процесорів робота з чутливими сенсорами була б неможливою. Новітній Snapdragon 8 покоління 2 сумісний з 200-мегапіксельними сенсорами. Без топових процесорів запис відео з роздільною здатністю 8K при 30 або 4K при 60 кадрах в секунду був би неможливий. Крім сумісності з камерами, частина SoC під назвою Spectra ISP також відповідає за обробку зображень. Без топових компонентів флагманські смартфони не змогли б фотографувати на сучасному рівні. Хорошим прикладом є тести команди DXOMARK, в яких з’ясувалося, що Samsung Galaxy S22 Ultra з SoC Exynos робить гірші фотографії, ніж та ж модель на Snapdragon.

Флагманські смартфони також відрізняються своїми екранами. SoC Snapdragon 8 Gen 2 підтримує дисплеї з роздільною здатністю 4K при 60 Гц і QHD+ при 144 Гц. Крім того, чіп забезпечує сумісність з 10-бітною глибиною кольору і підтримує формати HDR10, HDR10+, HDR vivid і Dolby Vision. Використовуваний чіп також сприяє швидкому заряджанню смартфона. Snapdragon 8 gen 2 пропонує технологію швидкої зарядки Quick Charge 5 з можливістю поповнення енергії потужністю понад 100 Вт, хоча виробники зазвичай обирають свої стандарти зарядки, такі як SuperVOOC. SoC також бере участь в управлінні системами безпеки, де вона відповідає, серед іншого, за безперебійну роботу зчитувача відбитків пальців. Топовий чіп також сумісний з високошвидкісною вбудованою пам’яттю та оперативною пам’яттю LPDDR5x. Детальні технічні характеристики Snapdragon можна знайти тут.

Потужна SoC не тільки для ігор

Snapdragon 8 покоління 2, а також інші флагманські SoC, такі як MediaTek Dimensity 9200, відповідають за інтеграцію та обробку більшості функцій і компонентів смартфонів. Без висококласної SoC флагманський смартфон перетворився б на переросток середнього класу. Погіршення якості чіпа призвело б до падіння якості фотографій, зниження швидкості роботи системи та погіршення продуктивності майже кожного компонента пристрою. Тому на флагманській SoC не варто економити. Знайти найдешевші смартфони зі Snap 8 gen 2 можна нижче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.