ПриватБанк зробив важливу заяву для своїх клієнтів

Lviv. Ukraine. 10 February. 2021.Facade of the state bank of Ukraine "Privatbank" in the city of Lviv.Nationalized by the government of Ukraine on 18 December, 2016.
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні шахраї обкрадають пенсіонерів – клієнтів ПриватБанку, прикидаючись працівниками банку. Жертвами такої схеми вже стали понад півсотні клієнтів ПриватБанку.

Пресслужба ПриватБанку звернулася до своїх клієнтів старшого віку, щоб вони були пильними.

Як працюють зловмисники?

Українцям телефонують начебто працівники Привату і розповідають, що до їхніх рахунків отримали доступ шахраї. Потім вони переконують жертву назвати дані своєї картки, причому не лише її номер, а й CVV, термін дії, PIN і навіть код із СМС, яке може прийти власнику картки просто під час розмови.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Звісно, справжні працівники банку ніколи б не просили у клієнтів такі дані.
  • Але про це знають далеко не всі.
  • Тому шахраї обирають своїми жертвами пенсіонерів, які погано знаються на особливостях мобільного банкінгу та наївно розповідають усе, про що в них запитують.

Отримавши потрібну інформацію, злочинці прив’язують картки своїх жертв до платіжних систем Google Pay або Apple Pay. А потім, користуючись технологією NFC, знімають з карток усе до копійки.

Кіберполіція попереджає, вкрадені гроші – не повернути

Нещодавно двоє молодиків, які діяли за такою схемою, обікрали 60 пенсіонерів на суму 1 млн грн. У Кіберполіції переконані – шахраї навмисне обрали своєю ціллю саме літніх людей. Адже в них було зовсім не складно випитати всю необхідну інформацію.

Але найгірше в цій ситуації те, що гроші жертвам шахраїв можуть так і не повернути. Банк має повне право відмовити в компенсації клієнтам, якщо зняття коштів з їхніх карт було підтверджено за допомогою технології 3D-Secure. Мається на увазі код із СМС, який обкрадені пенсіонери самі повідомляли шахраям.

Тож українців укотре застерегли:

  • Не повідомляти нікому дані своїх карток,
  • І тим більше не диктувати підтверджувальні коди з СМС.

Адже працівники банку таких запитань не ставлять, а на тому боці слухавки може опинитися шахрай, який оббере вас “до нитки”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.