Для покупців із банківськими картами запровадили нові правила в супермаркетах і магазинах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Держпродспоживслужбі нагадали, що в Україні з початку 2023 року магазини і супермаркети, які працюють у населених пунктах чисельністю від 5 тисяч осіб, зобов’язані надати покупцям можливість розраховуватися за допомогою картки.

У тих випадках, коли продавець відмовляє в можливості використовувати безготівковий розрахунок, покупець може поскаржитися на порушення своїх прав.

Маєте право вимагати безготівковий розрахунок

Зазначається, що у статті 17 закону “Про захист прав споживача” йдеться про те, що споживач має право на безготівкові розрахунки. Крім того, право безготівкового розрахунку є частиною законної вимоги законодавства.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак є деякі винятки

Так, до січня наступного року без безготівкового розрахунку можуть працювати магазини та супермаркети, що розташовані в населених пунктах із населенням до 5 тис. осіб. При цьому, якщо населений пункт незалежно від того, скільки в ньому мешкає осіб, перебував на непідконтрольній території або зоні воєнних дій, підприємці мають право ще протягом трьох місяців працювати без готівкового розрахунку.

  • Якщо права споживача порушені, він має право звернутися до Держспоживслужби.
  • Бізнес може бути оштрафований за порушення прав споживача.
  • Крім того, українські супермаркети зобов’язані самостійно оплачувати товари, пошкоджені в торговому залі до придбання.
  • Важливо при цьому зазначити, що якщо покупець спеціально пошкодив товар, то це є хуліганством.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.