Новини України та Світу

Чи змогла Huawei порушити монополію iOS та Android

Share
Час читання: 3 хв.

Декілька років тому відбулася досить цікава подія, яка, щоправда, трохи загубилася на тлі інших, що сталися за цей час. Лише кризи напівпровідників та пандемії вистачило б для того, щоб затьмарити новини про те, що компанія Huawei зіткнулася з проблемами, які їй треба було героїчно подолати. І я говорю це без іронії, адже ми знаємо приклади, коли інші компанії ”ламалися” і від меншого тиску. Але минув час, і ми можемо сміливо сказати, що вона впоралася. Але наскільки повно вона змогла замістити те, чого їй закрили доступ свого часу?

Чи є щось, крім iOS та Android

На ринку мобільних систем вже багато років триває справжня боротьба двох операційних систем. Звичайно, її можна назвати заочною, адже розподіл користувачів у пропорціях приблизно 80/20 складно назвати справді завзятою боротьбою, але всі 20% ставляться до флагманського сегменту, і це досить цінно, адже в ньому Apple просто не має конкурентів.

Кілька років тому у нас з’явилася досить потужна третя сила. Вони іноді з’являлися і раніше, одна Windows Mobile чого коштувала . Але вона не могла зрівнятися з тим, чого досягла Huawei, і такому зневажливому відношенню з мого боку є досить логічне пояснення.

Чи є телефони на HarmonyOS

Нещодавній звіт Strategy Analytics показує, що HarmonyOS від Huawei займає 2% ринку. Хоча це дуже невеликий відсоток, він ставить HarmonyOS на третє місце у світі. Система від Huawei поступається тільки Android та iOS на першій та другій позиціях.

Частка iOS та Android на телефонах

Android залишається «королем» і найпопулярнішою мобільною системою у світі. Система від Google має ринкову частку в 80% , в той час, як iOS на другій позиції посідає друге місце з часткою ринку в 18% . На ці дві компанії припадає 98% частки мобільних операційних систем у всьому світі. Ринкова частка HarmonyOS нині становить 2%, а це дуже і дуже добрий результат, враховуючи, що під її керуванням працюють лише нові смартфони компанії. І це не означає, що компанія покриває всього два відсотки ринку пристроїв, адже вона має і моделі на звичайному Android, включаючи старі пристрої, які досі дуже конкурентоспроможні. Крім того, HarmonyOS представлена ​​не на всіх ринках. Наприклад, мій Huawei Mate 50 Pro працює під керуванням EMUI 13 на базі Android.

Японські регулятори стурбовані майже монопольною поведінкою Android та iOS і не можуть мовчати. Як повідомляє Kyodo News, 9 вересня Японська комісія із справедливої ​​торгівлі опублікувала звіт про огляд індустрії операційних систем для мобільних телефонів. Видання висловлює занепокоєння з приводу домінуючого становища на ринку Apple і Google – двох найбільших ІТ-брендів США.

Нові операційні системи

Тим цікавішим стає те, що на ринку з’явилася нова сила, яка кидає виклик багаторічним монополістам. А ще цікаво, що це перший не американський бренд, який зміг уявити щось серйозне. Навіть Windows Mobile, яка так нічого і не досягла, була американською. Якби не HarmonyOS, то Android та iOS претендували б на 100% світового ринку.

Якщо ми заговорили про Японію, цікаво продовжити на прикладі цієї країни. iOS та Android займають понад 90% ринку ОС для мобільних телефонів у Японії. У звіті наголошується, що ринок ОЗ та методи продажів додатків не змогли сформувати здорове конкурентне середовище через монополію двох компаній. Ці два бренди знаходяться у сильній позиції порівняно з постачальниками додатків. Тобто вони можуть диктувати їм умови та навіть вимагати такі комісії, які вони захочуть, щоб задовольнити свої запити та збільшити виторг.

Не складно здогадатися, що така ситуація спостерігається у всьому світі. Ось тільки скрізь це питання обговорюється урядовими органами на такому високому рівні. Але, наприклад, в Індії спостерігається та сама ситуація. Але це величезний ринок, і те, що регулюючі органи тут теж зацікавлені у появі більшої конкуренції, свідчить, що можуть створюватися додаткові стимулятори у розвиток конкуренції. Хоча Індія є окремим прикладом, адже її плани ще амбітніші — вона планує розробити та просувати операційну систему під назвою IndOS.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024

    Три топові моделі Galaxy від Samsung перестали працювати після оновлення

    Користувачі кількох моделей Samsung Galaxy масово скаржаться в мережі на те, що пристрої вийшли з…

    04.10.2024

    Microsoft запатентувала смартфон із 360-градусним обертанням екрану

    Microsoft запатентувала доладний смартфон з 360-градусним обертанням екрана, який може трансформуватися в смартфон, планшет або…

    04.10.2024

    Samsung випустить One UI 7 пізніше, ніж планувалося

    Після багатьох чуток і витоків Samsung нарешті розкрила терміни виходу бета-версії One UI 7 для…

    04.10.2024

    Apple представила нову версію iOS 18.0.1

    Apple випустила оновлення iOS 18.0.1, яке містить важливі виправлення помилок та оновлення системи безпеки для…

    04.10.2024

    Двоє китайців отримали тюремний термін за шахрайство з iPhone на суму $2,5 млн

    У США двох громадян Китаю засудили до ув'язнення за шахрайство щодо Apple. Хаотянь Сунь та…

    04.10.2024