Чому Leopard 2 так потрібні Україні: фото, відео та порівняння з іншими танками

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після тривалих дебатів канцлер Німеччини Олаф Шольц нарешті погодився доставити в Україну бойові танки Leopard 2.

“Апостроф” розповідає, чому це рішення таке важливе для України.

Ця техніка має низку особливостей, які дозволять українським військовим ефективніше знищувати машини російських окупантів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Leopard 2 є розробкою концерну Krauss-Maffei Wegmann, продовженням ідей Leopard 1 та втіленням напрацювань Сполучених Штатів Америки та Німеччини у 60-х роках минулого століття.

З отриманням цієї техніки Україна зможе також модернізувати їх у майбутньому або створити власну версію, як це зробила Польща з Leopard 2 PL, Швеція з Leopard 2 S чи Данія з Leopard 2A5 DK. Тут є багато можливостей для варіацій.

Більше того, вважається, що саме “Леопарди” підходять Україні значно більше, ніж Challenger та Abrams. На думку британського військового експерта Даніеля Ренделла, який танк кращий – залежить від того, навіщо його використовуватимуть.

“Конструкція повинна відповідати інженерному трикутнику: мобільність – вогнева міць – захист. Поліпшивши один аспект, ви поступитеся в інших (наприклад, більше броні означатиме більшу вагу, а значить меншу мобільність, або більша гармата означатиме або менше броні… і менше захисту, або менше мобільності (збільшена вага броні)”, – розповів він.

Рендел зазначає, що Leopard 2 мобільніший, ніж його “колеги”, але набагато менш захищений.

“Німецька доктрина під час холодної війни була більше спрямована на контрнаступ. Вам потрібен швидкий танк для контрнаступу, або повільний танк, який може прийняти удар та захистити? Це залежить від доктрини. Challenger 2 був найкращим танком, оскільки краще відповідав тодішній доктрині (максимально сповільнити) російських, поки не буде розгорнуто достатню кількість американських сил, щоб забезпечити контратаку ». Очевидно, що в українських збройних сил сьогодні вже інші завдання: етап стримування противника пройдено”, – пояснив військовий експерт.

Ще одна експерт Беккі Салліван зазначає, що Leopard 2 був розроблений у 1970-х роках для західнонімецької армії у відповідь на загрозу в період холодної війни. Його створили для “швидкого пересування різноманітною місцевістю та протистояння ворожій бронетехніці”. Це те що потрібно Україні.

Гармата “Леопарда” має 120-мілімітровий калібр, є танка Leopard. Вона аналогічна гарматі американського M1 Abrams, що відкриває великі логістичні можливості для боєприпасів та запчастин у разі розширення танкових постачань.

Разом з тим, усі три танки мають багату історію бойового застосування, а їхній можливий конкурент із РФ, а саме, – “Армата” – не має досвіду бойового застосування.

Важливо також зазначити, що рішення щодо постачання сучасних танків Києву безпосередньо пов’язане з політичною підтримкою безкомпромісного звільнення тимчасово окупованого кримського півострова та інших територій військовим шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.