Євросоюз змусить Apple повністю переробити iPhone. Кому від цього краще

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Протягом 2022 року у світі технологій періодично гучно прокочувалися новини про нові законопроекти Єврокомісії. Мабуть, всі їхні ініціативи можна поєднати під егідою «антимонопольності» найбільших ІТ-корпорацій. Але в народі ці закони набули короткої і влучної характеристики — «закони проти Apple».

Справа в тому, що практично всі прийняті Євросоюзом нормативи тією чи іншою мірою вже давно виконуються виробниками смартфонів і ПЗ, за винятком Apple. Тому кожна нова ініціатива законотворців б’є прямо «в яблучко» — у прямому та переносному значенні.

У цій серії з двох текстів ми згадаємо про всі ухвалені в ЄС закони, що регулюють діяльність компанії Apple. А ще спробуємо зрозуміти, навіщо все це потрібно, хто від них виграє, а хто програє. У першій частині поговоримо про конструктивні зміни в iPhone, а в другій – про софтверні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відразу хочеться обмовитися: всі описані тут законопроекти стосуються лише тієї електроніки, яка хоче продаватися в країнах ЄС. Однак для самих вендорів постає непросте питання: виробляти пристрої окремо для ЄС та окремо для всього світу, або просто застосувати нові закони для всього асортименту. Ми не знаємо, що вибере Apple, тому виходитимемо з того, що пристрої однаково відповідатимуть нормативам ЄС у всьому світі. Так простіше зрозуміти наслідки.

Акумулятори

  • Терміни впровадження: у два етапи – січень 2024 та липень 2027 року.

Почнемо з найпростішого законопроекту — екологічність девайсів. В останні 8-10 років смартфони поступово стали умовно нерозбірними: корпус найчастіше скріплюється великою кількістю клею та специфічними кріпленнями, для роботи з якими потрібен спецінструмент та досвідчені руки. Це заважає користувачеві швидко і без додаткових витрат та ризиків привести пристрій у робочий стан при зносі акумулятора, що нерідко веде до покупки нового пристрою та збільшення кількості електронного сміття. Свіжий  законопроект Євросоюзу зобов’язує виробників смартфонів забезпечити легкий доступ до акумуляторів у них, а також їхню замінність. Результат — триваліший цикл життя кожного пристрою. 

Найпростіше зрозуміти цю ініціативу на прикладі. Заміна батарейки в iPhone зараз виглядає приблизно так:

  • викрутити два гвинти
  • подолати клейкий водозахист
  • зняти дисплей, відключивши його від плати
  • відключити та відклеїти акумулятор, ризикуючи його пошкодити
  • приклеїти на його місце новий акумулятор
  • підключити шлейфи батарейки та дисплея, встановити водозахист
  • зібрати смартфон і закрутити гвинти.

А ось як має виглядати заміна акумулятора згідно з новими нормами:

  • зрушити кришку і зняти її, або викрутити доступні гвинти і зняти кришку
  • зняти акумулятор, поставити на його місце новий
  • повернути кришку назад, закрутити гвинти за наявності.

Тобто у власника смартфона має бути можливість своїми руками замінити зношений акумулятор на новий та продовжувати користуватися пристроєм, замість того, щоб купувати новий.

Хто в плюсі:

  • Споживачі. Всі ми пам’ятаємо часи змінних акумуляторів на телефонах: їх просто замінити на нові, а хтось навіть купував запасну батарейку і носив з собою на випадок розрядки телефону. Це, безперечно, дуже практично і зручно, а ще дуже вигідно.
  • Виробники акумуляторів. Легка зміна батареї передбачає її уніфікованість та низьку складність конструкції. Отже, виробляти акумулятори стане простіше, дешевше і вигідніше; продавати їх можна буде у роздрібних магазинах, а не на спецбіржах для ремонтних сервісів.

Хто в мінусі:

  • Споживачі. Будь-які знімні елементи корпусу майже автоматично означають відсутність вологозахисту смартфона. На мій суб’єктивний погляд, її значущість у побутовому використанні смартфона дуже перебільшена, але об’єктивно — кришка, що знімається, і акумулятор тягнуть за собою втрату однієї з переваг сучасних гаджетів. А ще чим простіше робити акумулятор — тим більше неякісних підробок з’явиться на ринку.
  • Виробники смартфонів. Для них тут найбільший головний біль. По-перше, потрібно заново проектувати розташування компонентів та конструкцію корпусу. По-друге, люди будуть рідше купувати нові смартфони, особливо через кризу, що розкручується, що тягне за собою повну перебудову маркетингової моделі і моделі розвитку. По-третє, репутаційні втрати: середньостатистичний користувач iPhone купив підвальний акумулятор, і його телефон згорів – швидше за все, претензії у нього будуть саме до Apple, а не до самого себе і дешевої батареї.
  • Послуги. Очевидно, що для ремонтних майстерень новий закон автоматично означає мінус одну послугу у прайс-листі. Варто зазначити, що «на руках» у їхніх потенційних клієнтів ще довгий час будуть смартфони з незнімною батареєю; так що зміни відбуватимуться поступово, і послуги можуть встигнути перебудуватися.

Підсумок: законопроект про екологічність електроніки зручний та вигідний споживачам, але створює великі труднощі Apple та іншим виробникам, а також ремонтним майстерням. До речі, це чи не єдиний закон, що стосується майже всіх вендорів смартфонів.

USB-C

  • Терміни: набрав чинності 3 листопада 2022 року, починає діяти 3 листопада 2024 року.

Мабуть, найбільш довгоочікуваний закон у промисловості — уніфікація всіх портів і роз’ємів для зарядки. Документ змусить Apple відмовитися від Lightning в iPhone та замінити його на USB-С. До речі, інші виробники смартфонів у переважній більшості вже зробили це лише рідкісні Android-смартфони сьогодні виходять з microUSB-портом; зазвичай це ультрабюджетні пристрої. Тож і цей норматив можна сміливо назвати «законом проти Apple», бо лише Apple досі віддано тримається за Lightning і ніяк не хоче відпустити його в історію. Причому не варто забувати, що новий порт буде потрібно впровадити як в iPhone, так і в аксесуари – наприклад, AirPods.

Численні інсайдери вже підтвердили, що в лінійці iPhone 15 точно будуть смартфони з USB-С або всі, або тільки Pro-моделі. Один із можливих сценаріїв передбачає, що Apple встановить USB-С у весь модельний ряд iPhone 15, але уріже його швидкість у молодших моделях. Варто відзначити, що в цьому питанні Apple має лазівку для відстрочки: закон набирає чинності наприкінці 2024 року, а значить компанія може за бажання встигнути отримати ліцензію ще на два покоління iPhone з Lightning, і перейти на USB-С лише в iPhone 17 Але навряд чи так буде; у нас є підстави чекати на айфони з новим портом вже 2023-го. 

До речі, є ще один варіант розвитку подій. Деякі аналітики кажуть, що Apple може “всім на зло” повністю відмовитися від будь-яких фізичних портів, представивши MagSafe як новий революційний спосіб заряджання та передачі файлів. Об’єктивно MagSafe ще не готовий до такої відповідальності, а терміни підтискають, тому подібний сценарій варто сприймати скептично.

Хто в плюсі:

  • Споживачі. Порт USB-С у всій домашній електроніці це просто зручно. Ви зможете заряджати айфон, айпад, ноутбук і всі аксесуари одним і тим самим кабелем. А ще при покупці зарядного дроту не доведеться переплачувати за фірмовий кабель від Apple, достатньо буде придбати уніфікований провід USB-C від якісного китайського бренду типу Baseus або UGREEN. Зручність та вигода – це те, що принесе цей закон для кінцевого споживача.
  • Виробники аксесуарів. З приходом USB-С на iPhone виробникам кабелів, навушників та інших аксесуарів більше не доведеться купувати у Apple ліцензію, щоб спокійно працювати та створювати якісні продукти. Як наслідок, аксесуари будуть дешевшими, а їх асортимент — ширшим.
  • Послуги. Ремонтні майстерні зможуть лагодити порт зарядки iPhone, не маючи якогось специфічного досвіду роботи з Lightning, а також купувати цей порт у постачальників. Загалом працювати з iPhone для них стане простіше. Вартість послуги із заміни порту теж може трохи знизитися.

Хто в мінусі:

  • Apple. Довгі роки компанія отримувала чималі прибутки від продажу зарядних аксесуарів для iPhone, iPad та Mac. Це тривало настільки довго, що в головах у фанатів Apple розвинувся стійкий шаблон «оригіналу»: якщо аксесуар «оригінал», то все буде добре. Після впровадження USB-С-порту Apple більше не зможе торгувати Lightning-кабелями та навушниками у таких величезних масштабах. Це прямі збитки компанії.

Підсумок: законопроект про перехід на USB-С-порт однозначно вигідний для користувачів і практично не має для них негативних сторін. Виробникам аксесуарів теж легше працюватиме з «яблучними» девайсами. При цьому самої Apple він зазнає чергових збитків.


А ви чекаєте, щоб iPhone отримав знімний акумулятор та USB-С? З такими змінами смартфон стане однозначно кращим? Поділіться у коментарях. А в наступній частині поговоримо про софтверні зміни – “скасування” App Store і Apple Pay і так далі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.