БМП Bradley: у чому особливість американських бойових машин піхоти

Україна отримає ще 50 таких бронемашин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

США та Німеччина оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть американські БМП M2 Bradley. За наявною на даний момент інформацією Україна отримає 50 цих бронемашин, пише «Уніан» .

Хоча в масштабах російсько-української війни додаткові півсотні БМП важко назвати значною кількістю, важливим моментом є сама машина. «Бредлі2 – це відносно сучасна бойова машина піхоти, яка суттєво перевершує свого попередника М113, раніше поставленого в Україну у кількості близько 400 штук.

Бойова машина піхоти «Бредлі»: загальні відомості

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

M2 Bradley – бойова машина піхоти, розроблена в США наприкінці 1970-х років на заміну вже застарілому на той час бронетранспортеру M113.

При створенні цієї машини американці враховували досвід застосування радянських БМП-1 у кількох війнах та орієнтувалися на німецькі Marder. Раніше США не мали своїх БМП, а лише бронетранспортери. І до сьогодні «Бредлі» залишається фактично єдиною повноцінною БМП на озброєнні американської армії.

БМП «Бредлі» було прийнято на озброєння армії США 1981 року. У період з 1980 по 1989 американська промисловість виготовила близько 9800 машин, які в подальшому проходили кілька етапів модернізації. Американці активно застосовували ці БМП у ході двох кампаній на території Іраку, а також в Афганістані.

Технічні характеристики M2 Bradley

Американська Бредлі має класичну для БМП схему компонування: двигун і трансмісія попереду, відділення для десанту в задній частині. У складі екіпажу – троє людей. Більшість версій цієї машини здатні вмістити до шести піхотинців у відділенні для десанту, але версія М2А3 розрахована на сім десантників.

Корпус БМП Bradley зварений, виготовлений із алюмінієвих бронепластин. Деякі модифікації мають комбіноване бронювання лобової частини та бортів – зовнішній сталевий екран, бронекорпус з алюмінію та поліуретанова піна між ними. Днище укріплено додатковою сталевою плиткою для захисту від мін.

Номінальна товщина броні становить 25 мм у лобовій проекції та 14 мм у бортах. Однак на практиці говорити про номінальні значення важко, оскільки M2 Bradley можуть комплектуватися різними типами зовнішніх екранів, у тому числі блоками динамічного захисту проти кумулятивних снарядів.

Бойова машина піхоти «Бредлі» оснащена 25-мм гарматою Bushmaster, 7,62-мм кулеметом, ракетною пусковою установкою TOW та шістьма стаціонарними 5,56-мм автоматами в амбразурах для десанту.

Переваги та недоліки БМП Бредлі

До появи M2 Bradley в американців був своєї БМП, але позитивний досвід використання радянських бойових машин піхоти у малих конфліктах 1960-70-х років змусив американців створити таку ж машину потреб своєї армії.

Оскільки «Бредлі» з’явилася відносно пізно, вона вже враховувала всі переваги та недоліки радянських БМП-1. У американців вийшов не просто свій “аналог”, а машина наступного технологічного покоління, що перевершує не тільки “копійку”, а й свою ровесницю БМП-2.

Навіть російські експерти визнають, що радянські машини сильно поступаються Bradley у бойовій ефективності, оскільки «американка» спочатку робилася з прицілом на знищення саме радянської бронетехніки. У «Бредлі» і гармата потужніша, і броня краща.

Тут слід згадати, що під час війни з саддамівським Іраком БМП Бредлі підбили більше іракських танків, ніж ті ж таки знамениті «Абрамси», які Україні поки що навіть не обіцяють.

Проте все ж таки слід пам’ятати, що «Бредлі» – це машина, створена в 70-х, і морально вона почала старіти вже років 20 тому. Існують думки, що «американка» насилу може потягатися в прямій дуелі проти російської БМП-3, особливо в «забійних2 її модифікаціях». Втім, таких машин у росіян зовсім небагато.

В останні роки в Америці багато говорять про необхідність переведення армії на нове покоління БМП, а військові корпорації США намагаються розробляти свої концепти, щоб запропонувати їхньому Пентагону.

Цікаво, що з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну американські виробники зброї спішно кинулися вносити поправки до своїх проектів нової БМП, орієнтуючись на досвід війни, що йде.

Оскільки «Бредлі» пройшли через безліч модифікацій, немає зрозумілості, яку саме версію отримає Україна. Швидше за все, це буде M2A3 – так звана «цифрова» БМП, оснащена за останнім словом американської військової техніки.

Характеристики M2 Bradley у версії M2A3:

Вага: 30 тонн;

Двигун: 500 к.с.

Максимальна швидкість: 66 км/год на шосе (40 км/год на бездоріжжі, 7,2 км/год по воді);

Запас ходу шосе: 480 км;

Екіпаж: 3 особи + 7 осіб десанту;

Основне озброєння: 25-мм автоматична гармата Бушмайстер;

Допоміжна зброя: 2 ПУ ПТРК, один 7,62-мм кулемет та 6 амбразурних 5,56-мм автоматів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.