Головна Новини України та Світу У Європі набув чинності єдиний стандарт для зарядних пристроїв

У Європі набув чинності єдиний стандарт для зарядних пристроїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На території Європейського Союзу набула чинності директива про радіообладнання, яка передбачає запровадження єдиного стандарту USB Type-C зарядних пристроїв для всіх гаджетів.

Директива передбачає, що протягом двох років – тобто до 28 грудня 2024 року – більшість мобільних електронних гаджетів, які використовуються на території Європейського Союзу, повинні будуть заряджатися через порт USB Type-C.

До того часу USB-C має стати стандартним для смартфонів, планшетів, цифрових камер, навушників, гарнітур, портативних ігрових консолей, портативних колонок, електронних ридерів, клавіатур, мишок, портативних навігаційних систем і навушників.

Для ноутбуків термін продовжено ще на майже півтора року – до 28 квітня 2026-го. Крім того, Європейська комісія може з 2025 року й щоп’ять років після цього розширювати категорію пристроїв, на які поширюється дія директиви.

Дія директиви не поширюється на бездротові зарядні пристрої, однак до 28 грудня 2026 року Єврокомісія має підготувати звіт із пропозиціями регулювання й цієї сфери.

Держави-члени ЄС мають імплементувати положення директиви в національне законодавство до 28 грудня 2023 року.

Головна мета директиви полягає у зменшенні електронних відходів, які виникають через те, що громадяни ЄС змушені позбуватися старих зарядних пристроїв після придбання нових, для яких ті не є сумісними.

Найбільше нові правила вдарять по компанії Apple, яка вже тривалий час використовує власний стандарт Lighting для всіх своїх пристроїв. Apple до останнього чинила опір ухваленню директиви, стверджуючи, що екологічна вигода від скорочення електронного сміття не буде значною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: