Готівкові українські банкомати видаватимуть за новими правилами – деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше Нацбанк вимагав, щоб чергові відділення, про які писав «Мінфін», мали лише 14 системних банків, а тепер зажадав, щоб вони були у всіх без винятку. Причому щонайменше 35% у кожному регіоні.

Нові вимоги НБУ

За даними Нацбанку, на 1 жовтня 2022 року всього в українських банків було 5516 відділень, і якщо відштовхуватися від цієї кількості, то банки мають оснастити близько 1930 відділень усім необхідним для роботи без світла.

  • генераторами,
  • резервними каналами зв’язку,
  • готівкою.

Банкоматний національний роумінг

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З нових вимог до чергових відділень банків найцікавіше для простих людей це впровадження того, що НБУ назвав «банкоматним національним роумінгом».

До банкоматного національного роумінгу входить:

  • скасування додаткових комісій за зняття готівки з чужих карток;
  • Виконання банками загальних лімітів на зняття кешу.

Наприклад, якщо людина має право за один раз зняти з картки Ощадбанку 50 тис. грн (як нещодавно заявив держбанк), то і в банкоматах будь-яких інших банків їй мають дозволити зняти не менше цієї суми.

Банки повинні домовитися один з одним, щоб кожен виконував клієнту обіцяний рідним банком ліміт зняття готівки.

«Щоб люди мали змогу знімати готівку в банкоматах чужих банків, фінустанови банки мають спеціальні угоди один з одним і розміщують розрахунковий гарантійний депозит. Тепер, щоб клієнти кожного банку могли знімати в будь-якому місці свій повний ліміт, банкам потрібно буде збільшувати один у одного розміри цих гарантійних депозитів», — пояснили в одному з банків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.