Взимку в Україні може не бути й газу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 10 жовтня регулярно завдаються удари по енергетичній інфраструктурі України, але поки що ці удари стосувалися переважно виробництва та розподілу електроенергії. Однак із середини листопада виникла реальна загроза того, що під удари потрапить і газова інфраструктура.

Звідки такі припущення?

У НАК «Нафтогаз» повідомили , що вранці 15 листопада під масований обстріл потрапила газодобувна інфраструктура АТ «Укргазвидобування» на сході України. У компанії заявили, що повністю знищено декілька об’єктів, ще кілька отримали пошкодження різного ступеня важкості.

У зв’язку з цим експерти припустили, що можуть бути завдані ударів по газовій системі України. А з огляду на те, що зараз активно знищуються електророзподільні об’єкти, є ймовірність, що згодом можуть почати знищувати й газорозподільні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що загрожує Україні?

За даними голови «Нафтогазу» Юрія Вітренко, в українських газових сховищах знаходиться близько 14 млрд кубометрів газу, чого країні має цілком вистачити для проходження опалювального сезону 2022-2023 років.

Проте міністр палива та енергетики України 2005-2006 рр. Іван Плачков прогнозує , що якщо будуть зруйновані об’єкти газовидобутку і почнуться удари по газорозподільних системах, а також по інших об’єктах галузі, в країні можуть початися і перебої з газом.

  • А це загрожує тим, що у великих містах, які опалюються виключно газом, можуть виникнути серйозні проблеми.
  • За словами експерта, не виключається, що місцева влада буде змушена вводити перерви у постачанні тепла на певний час.
  • Тобто сам газ у сховищах буде, проте з його доставкою споживачам можуть виникнути складнощі.

Крім того, Плачков заявив, що у разі, якщо зима буде дуже холодною, ситуація може ще більше посилитися.

Також він не виключив, що РФ може почати створювати перешкоди для постачання нафтопродуктів в Україну — враховуючи, що зараз українці почали масово купувати дизельні генератори.

При цьому економічний експерт Борис Кушнірук вважає , що ракетні удари по газодобувній інфраструктурі не дуже ефективні, і було б набагато небезпечніше, якби вони били газосховищами. Однак усі сховища знаходяться під землею, і дістатися туди не так просто.

За словами Кушнірука, якщо росіяни вирішать обстрілювати точки, де газ піднімається зі сховищ, на певних територіях України постачання газу може бути припинено. Приблизно це зараз відбувається у країні з електропостачанням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.