Чому Apple не хоче встановлювати в iPhone роз’єм USB-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато сучасних смартфонів оснащені роз’ємом USB Type-C для зарядки. Але не iPhone. Чому ж компанія Apple не встановлює на свої мобільні пристрої цей роз’єм?

Якийсь час тому Європарламент ухвалив рішення, згідно з яким у всіх нових смартфонах, починаючи з осені 2024 року, виробники повинні будуть встановлювати USB-C. І саме цей роз’єм для зарядки вважатиметься стандартним. Мета цього закону – знизити кількість цифрових відходів та полегшити життя покупцям.

Що стосується Apple, то, як не дивно, єдиним пристроєм компанії, на якому все ще немає USB-C роз’єму, залишається iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Обидва роз’єми – і USB-C, і lightning – можна використовувати для заряджання та передачі даних. При цьому у USB Type-C число контактів більше: 24 pin проти 8 pin у lightning. За рахунок цього USB-C стає універсальним. Контактів живлення цього роз’єму теж більше, а це означає, що можна за допомогою нього заряджати пристрої з більшою потужністю. Нарешті, USB-C підтримує сучасні стандарти – USB 4.0, тоді як lightning – тільки USB 3.0. Те саме стосується швидкості (див. зображення нижче).

Незважаючи на те, що USB-C має безліч переваг, є речі, за якими він поступається роз’ємом від Apple. Наприклад, це конструкція. Зламати плату роз’єму USB Type-C набагато простіше, ніж у аналогічного lightning. Також порт і конектор USB-C почистити від пилу складніше. Однак насправді все ж таки складно сказати, що міцніше: lightning або USB-C.

Так чому все-таки Apple не переходить на універсальний роз’єм для iPhone? Справа точно не в грошах, тому що хоча від продажу унікальних проводів і йде прибуток компанії, цей прибуток не такий вже й значний.

Насправді у будь-якого роз’єму типу lightning або USB-C функцій лише три. Це підключення навушників, передача даних та заряджання. Але компанія Apple може запропонувати альтернативу будь-якій із цих функцій. Тобто для цього не обов’язково використовувати саме lightning.

Можливо, річ у бездротовій зарядці. Швидше за все, без lightning неможливо використовувати бездротові технології для iPhone, припускає експерт YouTube-каналу Droider. Крім того, iPhone не вимагає високої швидкості передачі даних на відміну від iPad, який вважається професійним пристроєм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.