Новини України та Світу

Китайські компанії почали уповільнювати роботу процесорів, щоб уникнути санкцій

Share

Сполучені Штати запровадили нові експортні обмеження щодо Китаю, змусивши китайських розробників змінити свої методи виробництва чіпів, а точніше їх модифікувати, щоб уникнути санкцій.

Тепер вони намагаються штучно уповільнити роботу своїх чіпів, щоб уникнути санкцій з боку Вашингтона, замість того, щоб розділити долю Hisilicon, яка розробляє чіпи для Huawei і втратила більшу частину клієнтів через тиск Сполучених Штатів.

Alibaba, Biren Technology та інші китайські розробники чіпів витратили мільйони доларів на створення передових процесорів та обчислювальних прискорювачів для суперкомп’ютерів та центрів обробки даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

TSMC призупинила виробництво 7-нм чіпів для обчислювального прискорювача Biren BR100, побоюючись, що на них поширюватимуться експортні обмеження США.

Справа в тому, що TSMC, як і будь-який інший завод з виробництва напівпровідників, має труднощі з точною оцінкою обчислювальної потужності певних чіпів.

Таким чином, TSMC надає китайським клієнтам можливість самостійно вказувати параметри своїх чіпів та підписувати заяву про відповідальність за надані дані.

У випадку Biren Technology припинення випуску чіпів було пов’язане з накладенням санкцій, через те, що вони розрекламували свою продукцію.

На думку китайських експертів, важко визначити, чи той чи інший чіп підпадає під обмеження США.

Це з тим, що параметр потрапляння під санкції визначається такими показниками, як швидкість двосторонньої передачі. Для чіпів, згідно з санкціями США, ця кількість не повинна перевищувати 600 Гбайт/с.

Якщо раніше Biren заявляла, що швидкість передачі даних прискорювача BR100 становила 640 Гбіт/с, то тепер на сайті зазначений показник в 576 Гбіт/с.

Ділан Патель, головний аналітик дослідницької групи SemiAnalysis з напівпровідників, першим помітив зміни у специфікаціях чіпа Biren.

Він сказав, що розробники намагаються уповільнити роботу чіпа, вимкнувши деякі компоненти.

Він висловив сумнів у тому, що такий трюк буде схвалений американськими регуляторами, оскільки дизайн чіпа не зміниться, і немає жодної гарантії, що його не буде запущено на повну потужність у майбутньому.

Financial Times повідомила, що розробники з підрозділу T-Head Alibaba також розглядають можливі способи модифікації свого нового 5-нм процесора, призначеного для роботи зі штучним інтелектом, щоб не бути обмеженим Сполученими Штатами.

У відповідь на запит прокоментувати цей факт представник T-Head сказав: “Основні продукти T-Head призначені тільки для власного використання Alibaba Group і відповідають усім відповідним правилам.”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Ось чому Windows XP небезпечно використовувати у 2024 році

    Використання застарілих операційних систем, таких як Windows XP, може становити значний ризик безпеки користувачів при…

    20.05.2024

    Як швидко зарядити смартфон – поради

    Довга заряджання батареї мобільного пристрою дратує багатьох людей. Проблема в тому, що користуватися гаджетом, що…

    20.05.2024

    5 найкращих смартфонів Xiaomi на весну 2024 року

    Ресурс TechRadar назвав п'ятірку найкращих смартфонів від китайського техногіганта Xiaomi. Xiaomi 14 названий найкращим з…

    20.05.2024

    Вийшло оновлення iOS 17.5.1 та iPadOS 17.5.1 – що нового

    Компанія Apple випустила невеликий апдейт операційних систем iOS та iPadOS. У версії 17.5.1 немає нічого…

    20.05.2024

    Представлено дуже незвичайний асистент-гаджет для смартфона

    Примітно, що Lamptok спочатку призначений для людей з порушеннями слуху: гаджет легко кріпиться до будь-якої…

    20.05.2024

    Створено унікальну флешку яка прослужить понад 200 років

    Коли ви купуєте флешку, ви звертаєте увагу на три параметри: обсяг, продуктивність і стійкість до…

    20.05.2024