У Китаї запропонували спосіб знищення супутників Starlink Ілона Маска

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше Китай назвав супутники SpaceX Starlink потенційною загрозою та закликав до розробки можливостей щодо їх відключення або виведення з ладу. Наразі китайські вчені розробили модель оцінки ефективності ядерної протисупутникової зброї.

Ядерний вибух у ближньому космосі може створити радіоактивну хмару на площі, що дорівнює штату Нью-Йорк, і вивести з ладу або знищити супутники на навколоземній орбіті, згідно з новим комп’ютерним моделюванням, проведеним групою китайських військових учених.

Результати моделювання показують, що 10-мегатонна боєголовка – скромна за сьогоднішніми мірками – може створити серйозну загрозу для супутників, якщо вона вибухне на висоті 80 км. Вибух може перетворити молекули на радіоактивні частинки і створити хмару, яка за формою нагадує перевернуту грушу, кажуть фізик-ядерник Лю Лі та його колеги у статті, опублікованій 15 жовтня в журналі Nuclear Techniques, що рецензується. Приблизно за п’ять хвилин хмара може піднятися на висоту майже 500 км і поширитись на площі понад 140 000 кв. км.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В опублікованому у травні дослідженні китайських військових мережу Starlink названо потенційною загрозою національній безпеці Китаю. Китайські військові побоюються, що ці супутники можуть надавати послуги зв’язку суперникам або врізатися в китайську космічну станцію або супутники, діючи як “агенти-смертники”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.