Новий офіційний курс долара в Україні повідомив Нацбанк

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Нацбанку зазначають, що коливання, що спостерігаються на ринку готівкової валюти, швидше за психологічні, ніж економічні, і великого впливу на безготівковий ринок вони не мають. Офіційний курс долара в Україні, ухвалений у липні, поки залишиться незмінним.

Поки що немає підстав для коригування курсу.

Про це в інтерв’ю газеті interfax розповів заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Найбільша частка валютних операцій здійснюється в безготівковому сегменті, тому говорити про те, що тимчасові коливання на готівковому сегменті можуть стати підставою для курсової корекції, було б явним перебільшенням, – заявив чиновник Нацбанку і підсумував: – Підстав для здійснення нової курсової корекції поки що немає”.

За словами одного з топ-менеджерів НБУ, у липні, коли Нацбанк скоригував курс долара, в економіці країни була інша ситуація. На той час утворилося чимало макроекономічних дисбалансів, які потребують вирішення. Тепер ситуація зовсім інша. І ситуативні коливання курсу долара, що виникають під впливом психологічного фактора, не мають під собою економічної основи.

«Ми очікуємо, що в міру згасання психологічного фактора та остаточного вирішення проблеми з дефіцитом валюти ситуація на готівковому валютному ринку покращуватиметься», — каже Гелетій.

За словами чиновника НБУ, зараз на курс валют позитивно впливають кілька потужних факторів. Насамперед, це правильні та своєчасні заходи, вжиті Нацбанком. Зокрема, надано громадянам можливість купівлі валюти з подальшим її зберіганням на депозиті, а також дозвіл, наданий банкам збільшення пропозиції готівкової валюти.

На вас чекають привабливі пропозиції щодо вкладів у гривні

Крім того, позитивно впливають на ринок валют і курс долара та такі фактори:

  • фінансова допомога західних партнерів, які обіцяють до кінця року дати Україні ще 10 млрд. доларів;
  • обіцяна МВФ екстрена фінансова підтримка у розмірі 1,4 млрд доларів, яку Україна може отримати вже у жовтні;
  • надія на додатковий пакет допомоги у нашій країні у розмірі 4,5 млрд доларів.

Крім того, НБУ сподівається, що попит на іноземну валюту в Україні поступово спадатиме через збільшення привабливості гривні, і це також стримуватиме курс долара.

Зокрема, Нацбанк розраховує, що зміцненню національної валюти сприятимуть привабливі пропозиції щодо вкладів у гривні.

«Ми активно відпрацьовуємо інструментарій, який дозволить збільшити зацікавленість громадян та бізнес у заощадженнях у гривні. Зараз ситуація значно краща, ніж у червні та липні», — повідомив топ-менеджер Нацбанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.