Відомо, чому відеокарти так подорожчали

Якщо останнім часом вам доводилося вибирати комп'ютерні комплектуючі в магазинах, ви, напевно, зазначили, що відеокарти помітно піднялися в ціні. Розповідаємо чому це сталося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купити нову відеокарту стало складніше. Причому зовсім не важливо, шукаєте ви останнє покоління або старіше. Всім графічним адаптерам, які надходять у продаж зараз, характерні завищена вартість та обмежена доступність.

Іншими словами, поточний попит на відеокарти значно перевищує пропозицію. Як же так вийшло? Адже за законами збалансованого ринку пропозиція має встигати за попитом.

У цьому матеріалі ми розповімо, чому піднялися ціни на відеокарти. Деякі з них, ймовірно, відомі, але інші можуть виявитися сюрпризом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ВІДСУТНІСТЬ КОНКУРЕНЦІЇ

Для середини 2010-х та початку 2020-х років характерна практично повна відсутність конкуренції на ринку відеокарт. У 2016 році NVIDIA випустила GeForce 10 серії з архітектурою Pascal. Продаж супроводжувався вкрай агресивною ціновою стратегією, оскільки сильну конкуренцію становила AMD з її серією RX 300.

У 2017 році AMD провалилася з релізом RX Vega, оскільки у неї не було продуктів, здатних суперничати з тодішнім флагманом NVIDIA 1080 Ti. Через відсутність конкуренції NVIDIA настільки повірила у свій успіх, що у 2018 випустила нову RTX 2080 Ti за ціною 1299 доларів за штуку. У наших магазинах найдешевша версія коштувала майже 55 тисяч гривень. Співвідношення ціни з продуктивністю у новинки виявилося ще невигіднішим, ніж у попереднього покоління. AMD знову не змогла нічого виставити у високому сегменті та сконцентрувалася на середньопродуктивних виробах.

Через два роки, як і раніше, впевнена в собі NVIDIA випустила серію RTX 30 на базі архітектури Ampere. Найбільш потужною з усієї серії стала RTX 3090 за 1500 доларів. У 2022 році було випущено оновлену версію цієї ж карти під назвою RTX 3090 Ti, природно з новим цінником – 2000 доларів. AMD до цього моменту знову підключилася до випуску високопродуктивних відеокарт і випустила Radeon RX 6000, але поки що NVIDIA утримує пальму першості, а тому вільна ставити той цінник, який вважатиме за потрібне.

ГЛОБАЛЬНА НЕСТАЧА ЧІПІВ

Світове виробництво переживає катастрофічний брак мікросхем, і вкрай малоймовірно, що найближчим часом ця ситуація зміниться на краще. Справа в тому, що напівпровідникові мікросхеми використовуються практично у кожній галузі промисловості – від медицини до авіації. Ними комплектуються автомобілі, побутова техніка, промислове обладнання, літаки та ін. Через їхній дефіцит сьогодні багатьом виробникам доводиться обмежувати випуск продукції.

Це торкнулося не лише відеокарт, а й інших товарів із категорії побутової електроніки, включаючи ноутбуки, смартфони та ігрові приставки.

ПАНДЕМІЯ COVID-19

Під кінець 2022-го року списувати всі виробничі проблеми на COVID-19 вже не комільфо, але все ж таки не можна заперечувати, як сильно пандемія вплинула на спосіб життя всього людства.

Спочатку вона змусила величезну кількість людей залишатися вдома та працювати віддалено. Згодом такий формат сподобався багатьом співробітникам та роботодавцям. Він активно використовується і зараз, коли сильних сплесків захворюваності вже нема.

Віддалена робота призвела до очікуваного збільшення попиту персональну електроніку. А за законом ринку разом із ним зросла і ціна товарів.

Обсяг продажів персональних комп’ютерів, смартфонів та планшетів різко зріс. Попит на відеокарти також.

Порушення ланцюжка поставок у сучасних реаліях пояснюються вже не ковідом, а війною між Україною та РФ. Постачальники змушені відмовлятися від звичних маршрутів доставки та призупинити ввезення товарів у деякі регіони.

Графічні адаптери не належать до предметів першої необхідності, як вода чи хліб, тому їх перевезення відходять другого чи навіть третій план.

Якщо комп’ютерні комплектуючі зникають з магазинів вашого міста, де ви їх шукатимете? Правильно в магазинах інших міст. Так чинять і інші люди. А тим часом інтернет-магазини та роздрібні продавці великих міст зазнають збільшення попиту на свої товари, що теж веде до дефіциту.

ПОДАТКИ НА ІМПОРТ

Якщо говорити про США, то там ще за правління Трампа було запроваджено нові податкові тарифи на ввезення товарів з-за кордону. Серед них 25%-й податок на відеокарти з Китаю, який зрештою ліг на плечі простих покупців за рахунок підвищення цін.

Адміністрація президента Байдена поки не заявляла про відміну трампівських заходів щодо Китаю. Поки що лише прозвучав намір переглянути поточні торгові угоди, без яких неможливий перехід до нових стратегій.

МАЙНІНГ КРИПТОВАЛЮТ

Майнери готові пачками скуповувати відеокарти та ставити їх у клуні – комп’ютерні установки для видобутку біткоїну та інших цифрових монет. Причому щодо характеристик майнери досить вибіркові: чим GPU потужніший, тим швидше піде процес майнінгу, тому насамперед інтерес майнерів падає на відеоадаптери високого та середнього цінового сегменту.

Зважаючи на курс валют, найближчим часом майнери з гри не вийдуть.

Одна із специфічних вимог до майнерської відеокарти – мінімум 4 ГБ відеопам’яті. При цьому багато майнерів вибирають 6-8 ГБ з міркувань продуктивності та довговічності. Саме тому з полиць магазинів найшвидше пропадають карти з 4 ГБ пам’яті та більше.

«Ведмеді», учасники криптовалютного ринку, що торгують на зниження, не дали майнерам в 2022 запастися відеокартами на користь. Однак ситуація може змінитися будь-якої миті, якщо в справу активно включаться «бики», які торгують на підвищення. Торги «биків» призведуть до того, що майнери почнуть скуповувати ще більше відеокарт, що внесе ще більший дисбаланс у попит та пропозицію.

Криптомайнери часто поінформовані про стан ринку, мають зв’язки та запаси фінансів, щоб скуповувати найкращі відеокарти на самому старті продажів.

Не всі виробники зраділи тому, що їх товар став використовуватись, м’яко кажучи, не за призначенням. Хтось запустив особливі лінійки відеоадаптерів для майнінгу, сподіваючись переключити на них увагу зацікавленої аудиторії. NVIDIA обмежує дії майнерів за допомогою відеокарт серії LHR, які вдвічі знижують хешрейт при видобутку популярних валют.

СКАЛЬПЕРИ

Криптомайнери не єдині, хто відкрив полювання на відеокарти. У пошуках вигоди активізувалися ще й скальпери, хоча для досягнення своєї мети вони застосовують іншу тактику. Скальпери – перекупники, вони перепродують товари для отримання швидкого (і, як правило, дуже вагомого) прибутку. Відеокарти цікавлять їх насамперед тому, що зневірені покупці готові заплатити хоч утридорога за потрібний, але дефіцитний товар.

Якщо майнерів цікавлять карти з високою продуктивністю, то скальпери скуповують все поспіль. Іноді вони отримують товар сумнівними способами, проте, незважаючи на це, в багатьох країнах подібні спекуляції вважаються легальним заняттям. Наприклад, у США немає федеральних законів, що забороняють діяльність перекупів, хоча деякі штати самостійно запроваджують заходи, що перешкоджають цьому явищу.

У 2021 році американські політики представили законопроект під назвою Stopping Grinch Bots Act, який повинен заборонити перекупникам використовувати ботів для скуповування товарів в Інтернеті. На момент написання цієї статті законопроект залишається на стадії пропозиції та остаточного оформлення ще не отримав.

ЧИМ ВИЩІ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ТИМ ВИЩА І ЦІНА

У виробництві карт нових поколінь застосовуються покращені матеріали та нові дизайнерські рішення. Іншими словами, їх виготовлення стає складнішим та витратнішим.

Але ресурси будь-якої компанії не нескінченні. Зіштовхуючись із збільшенням виробничих витрат, керівництву доводиться вирішувати, як налагодити випуск продукції без шкоди якості та кількості.

Сучасні продукти від NVIDIA і AMD розширюють межі комп’ютерної графіки у частоті кадрів. Такі передові технології, як трасування променів та FSS (DLSS), розроблені для забезпечення найкращих ігрових можливостей за високої роздільної здатності QHD та 4K. Так що можна сказати, що кожне нове покоління відеокарт буде дорожче попереднього, тому що в ньому використовуються складніші рішення.

ВІДЕОКАРТИ ДЛЯ ПК У 2022: КУПИТИ НЕ МОЖНА ЧЕКАТИ

Прямо зараз знайти в магазинах відеокарту за осудною ціною буде важко. Все, що має відеопам’ять від 4 ГБ, змітають майнери. Скальпери підбирають інші більш-менш цікаві варіанти. А варіантів не так і багато, враховуючи глобальну нестачу комплектуючих.

Якщо вас влаштовує не найсвіжіша карта з відеопам’яттю до 4 ГБ, тоді щось потрібне знайдеться. А якщо ні, то доведеться набратися терпіння, щоб перечекати дефіцит.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.