Google робить свої програми для iOS кращі, ніж для Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

12 вересня Apple випустила нову версію своєї операційної системи для смартфонів – iOS 16. Головною фішкою нової операційної системи стали екрани блокування, що змінюються . Причому все не обмежується банальною заміною шпалер. З’явилася можливість встановити інші шрифти, створити ефект глибини та додати віджети. Саме остання можливість найбільше зацікавила користувачів. У акуратний рядок під годинником можна додавати віджети фіксованих розмірів. Їх можливості не обмежені лише стандартними програмами. Сторонні розробники також можуть створювати свої варіанти.

Саме таку можливість анонсувала Google. Для найближчих оновлень з фірмових програм Gmail, Диск, Карти, Пошук, Chrome та Новини з’явиться підтримка віджетів екрану блокування для iOS 16. Тим самим Google надасть користувачам iOS більше можливостей взаємодії зі своїми додатками. Виходить, що програми для Айфона відразу стануть кращими, ніж для Android? Давайте розумітися.

Оновлення програм Google

Перш ніж робити якісь висновки, слід розуміти, які можливості з’являться на iOS після того, як Google оновить свої програми. Для кожної програми розробники передбачили кілька варіантів віджетів, які дозволять переглядати важливу інформацію або просто швидше відкривати сторінки, що цікавлять:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

    • Gmail. Програма Gmail отримає можливість виводити кількість непрочитаних повідомлень у рядок з датою, у кругляшці під годинником або виводити кількість листів у різних папках на великому віджеті під часом.
    • Мапи. Додаток Карти буде виводити на локскрин час у дорозі до будинку або роботи і рівень пробок там, де ви знаходитесь.

    • Диск. Найскромніші можливості дісталися саме Google Диску . Віджет може містити лише інформацію про рекомендовані файли або швидкий доступ до вибраної папки або файлу.

    • Пошук. Одні із найцікавіших можливостей надасть пошук. Тепер на екрані блокування iPhone можна відобразити пошуковий рядок, швидкий перехід до голосового пошуку або відразу до перекладача.

    • Chrome. Дозволяє вивести на локскрин швидкий доступ до пошуку , у тому числі і голосового, відкриття вкладки “Інкогніто” та запуск гри Dino.

  • Новини. Єдиний віджет, який існуватиме лише в одному розмірі. На нього будуть виводитись заголовки головних новин з вашої стрічки.

Як бачите, користувачі iOS отримають додаткові і, слід зазначити, дуже зручні можливості взаємодії з додатками. Наприклад, можна буде вимкнути повідомлення-банери від Gmail і залишити лише інформацію про непрочитані повідомлення у віджеті. Тоді вас нічого не відволікатиме від справ і не доведеться зайвий раз запускати режим “Не турбувати” . При цьому ви завжди знатимете, скільки повідомлень чекає вашої уваги на пошті. Хочеться поцікавитися у Google: а де такі ж чи хоча б близькі можливості для смартфонів на Андроїді? Чому всі найцікавіші плюшки дісталися конкуруючій платформі, а своїм користувачам нічого?

Віджети на екрані блокування

На жаль, Google не планує відповідати на такі питання. Але якщо чесно, то це виглядає так, що виробник просто ігнорує свою операційну систему. Навряд чи щось складне є у додаванні віджетів на екран блокування. Тим більше що в чистому Андроїді на смартфонах Google Pixel вже є віджет Pixel At a Glance . Він дозволяє відображати інформацію про погоду, пробки та час у дорозі, штормові попередження, польоти, з повідомлень у Gmail , дані календаря та після останнього оновлення, статус замовлення їжі. Сторонні розробники доступу до цього віджету немає, тому може відображати лише те, що у нього заклала сама Гугл.

Підкину Google невелику ідею: Андроїд – ваша система, Pixel At a Glance – ваш віджет. А найцікавіше, що програми Gmail, Пошук, Карти, Диск, Новини та Хром теж належать вам. Можна зробити крутий віджет з такою самою інформацією, що і на iOS 16, і при цьому не доведеться давати до нього доступ стороннім розробникам. Несподівано? Мені здається що ні. У Google всі чудово розуміють, але з якоїсь причини просто не хочуть цього робити. Або цей віджет сильно витрачатиме акумулятор, або якісь інші причини не дають це реалізувати.

Але такими темпами можна просто розгубити лояльних користувачів, які теж хочуть отримувати щось нове, а не просто оновлення інтерфейсу, які частіше шкодять, ніж користуються. Навіть не знаю, що можна сказати на захист Google. Скоріше нічого. Хочеться, щоб розробники зрозуміли, що розвивати програми під власну операційну систему теж треба. Але поки що маємо те, що маємо. Нові іконки та оновлений інтерфейс. Ні нових віджетів, ні якихось інших зручних способів взаємодії із додатками. Ау, Google! Ми всі бачимо! Час змінюватися!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.