Названі країни з найвищими шансами на виживання у разі ядерної війни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У ядерній війні переможців не буде – ця теза промовляється вже не перше десятиліття і не сумнівається ніким. Тим часом, як з’ясували вчені, є країни, шанси на виживання у яких у разі реалізації такого сценарію є найвищими. А є й місця, де вижити не зможе практично ніхто.

Приміром, дуже не райдужно виглядають перспективи Великобританії, 90% населення якої, як стверджують вчені, помруть з голоду в перший рік через загибель сільського господарства. Загалом, наголошують фахівці, за перший рік після масових ядерних вибухів може померти до 5 мільярдів жителів Землі.

«Усім відомо, що прямі наслідки глобального ядерного протистояння будуть катастрофічними, куди жахливішими, ніж те, що ми бачили в Нагасакі та Хіросімі. Однак наші дослідження показують, що і в місцях, далеких від епіцентрів, вибухів кількість жертв буде колосальною через негативний вплив на клімат та сільськогосподарське виробництво», – стверджує професор Рутгерського університету Алан Робок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Загалом, щоб визначити країни, у яких шанси на виживання у разі глобальної ядерної катастрофи будуть найвищими, вчені скористалися методом моделювання змін клімату та географії вирощування сільськогосподарських культур. Таким чином, їм вдалося отримати кількісні оцінки для кожної країни на основі традиційного в тих чи інших регіонах раціону харчування, обсягів експорту та імпорту, а також інших факторів.

В результаті, як з’ясували вчені, у більшості країн планети споживання калорій скоротиться приблизно на 90%. Деяким країнам, на кшталт Аргентини, Австралії та частині країн Центральної Африки, навіть вдасться зберегти певне виробництво за рахунок того, що вони вирощують стійкі культури за відносно невисокої густоти населення.

«Внутрішнього виробництва таким країнам буде цілком достатньо. Хоча тільки уявіть, що буде, якщо туди ринуть потоки голодних біженців на кораблях з Азії. Так що навіть на Австралію не чекає просте і спокійне існування в таких умовах», – додав професор Робок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.