Apple розповіла, за якої умови iOS перетвориться на Android

Apple – досить авторитарна компанія, а всі її продукти буквально зіткані з обмежень. Особливо це проявляється на прикладі мобільних пристроїв. Незважаючи на те, що за останні роки iPhone та iPad стали більш функціональними та технічно досконалими, більшість заборон, які діяли щодо них, нікуди не поділися. Наприклад, заборона на встановлення програм звідкись, крімApp Store . Apple запевняє, що це перетворить iOS на Android, а в цьому випадку на платформу чекає цілковитий крах.

Напевно, ви знаєте, що в останні кілька років Apple наполегливо бодається з урядами різних країн, які хочуть змусити її дозволити користувачам iOS завантажувати софт з будь-яких джерел, а не тільки з App Store. У Купертіно старанно доводять, що це може бути небезпечним. Але цього разу їй довелося особливо туго, бо до справи включився видатний експерт у галузі кібербезпеки.

Аналоги App Store – чому їх немає

Іменитий криптограф і гуру ІТ-контролю Брюс Шнайдер звернувся до Судового комітету Сенату США, звинувативши Apple у необґрунтованому примусі користувачів до завантаження програм виключно з App Store.

«Це просто неправда, що завантаження софту з-за меж App Store ставить під загрозу безпеку користувачів. Насправді справедливо сказати, що Apple просто дбає про свій бізнес. Заяви компанії про небезпеку сторонніх магазинів додатків є хибними та лицемірними, оскільки мотивовані її власними інтересами», – сказав Шнайдер.

Однак у Apple знайшли чим відповісти. У компанії пояснили, що заборона на завантаження софту з невідомих джерел продиктована досвідом Android:

«В екосистемі Android в 50 разів більше шкідливих програм, ніж було в iOS. Той факт, що програми для платформи Google можна завантажувати звідки завгодно є величезною проблемою, тому що користувачі в пошуках безкоштовного софту скачують шкідливе ПЗ, яке часто, володіючи заявленою функціональністю, заражено троянами».

В принципі, Apple не лукавить, стверджуючи, що iOS є безпечнішою платформою. Згідно з дослідженнями ринку, Android-смартфони становлять понад 50% усіх заражених пристроїв. Навіть Windows, якій на приклад більше років, ніж Андроїд , займає лише друге місце з часткою 23,1%. А iOS навіть не увійшла до звіту, тому що кількість заражень смартфонів на її базі настільки низька, що можна списати на статистичну похибку.

«Ми вважаємо це тріумфом у захисті наших користувачів. Нам не вдалося б цього добратися, якби ми не дбали про безпеку своєї платформи і не дотримувалися суворих принципів дотримання конфіденційності. Наші користувачі можуть бути спокійними, завантажуючи софт з App Store , який проходить ретельну перевірку, тоді як на Android такої впевненості просто не може бути», – заявили в Купертіно.

Порівняння iOS та Android

Звичайно, представники Apple по-своєму мають рацію. Адже, як не крути, але вони свого досягли: iOS дійсно вважається безпечнішою платформою, ніж Android. Однак у Купертіно лукавлять, замінюючи поняття. Проблеми Android з безпекою продиктовані не можливістю завантажувати софт із невідомих джерел, а двома зовсім іншими причинами:

Перша – Google огидно перевіряє софт, який потрапляє в Google Play, адже більшість шкідливих програм користувачі завантажують саме звідти. А за статистикою заражень зі сторонніх джерел у рази менше, тому що люди, як правило, більше довіряють офіційному каталогу і не стежать за тим, що саме скачують.

Друга – користувачі самі найчастіше винні в зараженні своїх смартфонів. Справа в тому, що і на Android, і на iOS відсутні віруси, а всі шкідливі програми – це, як правило, троянці або рекламне програмне забезпечення. Щоб вони заробили, їм потрібно дати дозвіл, який користувачі дають не дивлячись. А якби вони були більш уважними, жодних проблем не було б.

Звичайно, серед користувачів iOS чимало дурнів, і зняття обмеження на завантаження софту з-за меж App Store може погіршити ситуацію. Але, по-перше, для багатьох це стане реальною перевагою, а тому спровокує масовий відтік користувачів з Android на iOS. А, по-друге, сама iOS стане більш функціональною, ніж будь-коли.

Інша річ, що розширення функціональних можливостей iOS через зняття обмежень швидше за все призведе до того, що Apple поменшає заробляти, а вона цього допустити ну ніяк не хоче. Тому в Купертіно всіма силами намагаються довести, що дозвіл аналогів App Store зробить найгіршим. Але ні, не зробить. Нам із вами від цього стане лише краще. Адже ми будемо а) менше платити за софт і б) зможемо скачувати ті додатки, які захочемо, незважаючи на думку Apple.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.