Новини України та Світу

Samsung вигадала як переманити фанатів Apple

Share

Як відомо, Samsung є найважливішим постачальником дисплеїв для багатьох компаній, зокрема Apple. Навколо їхньої співпраці ходить безліч чуток: так, вважається, що Samsung у своїх лабораторіях готує оновлений гнучкий дисплей не тільки для складного Айфона, але навіть для Макбука або планшета. Втім, це або домисли інсайдерів, які не підтверджені документально, або плани на далеке майбутнє. Що реальніше — це робота над зміною існуючих технологій. ЗМІ повідомили, що південнокорейська компанія готує новий тип дисплеїв , в яких частота оновлення стане адаптивною в різних частинах екрану. Розберемося, як таке можливе і чи правда, що в цьому замішана Apple.

Навіщо потрібна частота оновлення екрану

Якщо не знаєте, як зрозуміти, що у виробників електроніки закінчується фантазія, погляньте на список нових функцій. Здавалося б, мода на екрани з високою частотою оновлення від 90 до 120 Гц і вище почалася давно, але дотепер нею одержимі практично всі. Фішка в тому, що кожен виробник трактує його по-своєму: так, з’ясувалося, що в iPhone 13 Pro частота оновлення екрану адаптивна, тобто працює лише в окремих додатках. Проте цей підхід допомагає економити заряд батареї.

На відміну від Apple, виробники Android смартфонів дозволяють регулювати частоту оновлення екрана в налаштуваннях: це зручно, але ті ж 120 Гц працюватимуть відчайдушно у всіх додатках, через що навіть потужний акумулятор не протримається довго. Чи є золота середина цієї технології? Так, і вже давно. І належить вона Apple.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Частота оновлення екрана iPhone

Ви, напевно, чули про те, що Apple постійно реєструє нові патенти на різні розробки. Є корисні – всілякі фічі, що спрощують життя на кшталт розблокування Apple Watch по малюнку вен , а є – не дуже (камера в тих же Apple Watch, iPhone без роз’ємів та інше марення). Зрештою, лише за останні 22 роки компанія зареєструвала більше 200 патентів на розробку автомобіля, що багато про що говорить.

Щоправда, ці винаходи довгі роки зберігаються десь в архівах Apple Park, але рано чи пізно вони дуже актуальні. Один із цих патентів зареєстрований ще у 2018 році — дисплей із адаптивною герцовкою для різних частин екрану. Тобто умовні 120 Гц будуть працювати тільки там, де ви торкаєтеся екрану. Мабуть, найбільш ефективне рішення, завдяки якому і плавність екрана збережеться, і батарея не розрядиться швидко.

Схоже, патент дістали з архівів та передали для розробки в Samsung: кажуть , що компанія вже розпочала роботу над новим енергоефективним дисплеєм. Чи буде підвищена частота оновлення працювати в точці торкання, поки не дуже зрозуміло: принаймні поки більш реалістичною бачиться трохи інший сценарій. Дисплей буде поділено на три частини, кожна з яких матиме свою герцовку: наприклад, одна верхня – 30 Гц, інша – 60 Гц, а нижня – 120 Гц.

У Samsung ідея трохи простіше: розділити екран на 3 частини

Судячи з патенту, є ймовірність того, що частота оновлення змінюватиметься в горизонтальній орієнтації – це говорить про те, що весь модуль дисплея буде розрахований на 120 Гц, але буде обмежений програмно для більш ефективної витрати енергії. Імовірно і те, що за технологію відповідатиме спеціальний контролер, який відповідатиме за частоту оновлення в різних частинах екрана.

Як заощадити батареї на смартфоні

Новий дисплей від Samsung бачиться практичним із різних точок зору. Наприклад, це зручно для більшості програм у тій же One UI, де активно використовується середина екрану, а верхня частина залишається статичною. Для користувача це буде зручно, адже прокрутка списку в браузері справді стане плавною. Також не всім користувачам потрібна нижня частина екрану: це ахіллесова п’ята смартфонів Apple, у яких знизу під клавіатурою ще з часів iPhone X без діла стирчить ціла смуга.

Крім того, адаптивна частота екрану могла б стати ще кращою, якби вміла запам’ятовувати частину дисплея, що найбільш використовується, за рахунок машинного навчання. Така підвищена частота оновлення могла б бути використана саме в тій області екрана, якою ви найчастіше торкаєтеся. Визначити це легко: протріть дисплей і при денному світлі придивіться, де у вас на дисплеї найбільш затерта область — саме тут смартфон міг би видавати 90 або 120 Гц за задумом патенту Apple.

Втім, точних даних, коли застосують технологію, поки що немає. За своєю суттю технологія Samsung дуже нагадує патент Apple, тому не виключено, що дисплеї з’являться в Samsung Galaxy S23 або iPhone 15, хоча це могло б бути відмінним вирішенням проблем з автономністю в сучасних смартфонах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: AppleSamsung
  • Останні записи

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024

    Як менше користуватися смартфоном: у вчених є відповідь

    Дослідження університету Мічігану показує, що утруднення функцій прокручування і натискання на екрані телефону на 16%…

    15.05.2024

    Чому Apple та Samsung не поспішають впроваджувати швидку зарядку

    У світі технологій, що постійно розвивається, для смартфонів дебати навколо швидкої зарядки посіли центральне місце,…

    15.05.2024

    Windows 11 запише всі дії користувача

    Операційна система Windows 11 тепер записуватиме всі дії користувача. Нову функцію додали в налаштування у…

    15.05.2024

    Xiaomi випустила пилосос із підсвічуванням

    Xiaomi представила у Китаї новий бездротовий пилосос. Mijia Wireless Vacuum Cleaner 2 Dust Display Edition…

    15.05.2024